Από 7 μέχρι 10 ευρώ το κιλό θα κυμανθεί η τιμή των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς κρεάτων.
Οι τιμές θα είναι διαφορετικές, γιατί φέτος θα πουληθούν πολλά κομματιαστά, λόγω της κατάστασης, δηλώνει ο έμπορος κρεάτων Στέλιος Βούλγαρης. Πάντως οι τιμές θα κυμανθούν από 7 μέχρι 10 ευρώ το κιλό, προσθέτει ο κ. Βούλγαρης, που τονίζει πως φέτος όλα τα αμνοερίφια θα είναι ντόπια, ελληνικά. Κι αυτό διότι λόγω της πανδημίας δεν έγιναν εξαγωγές στην Ιταλία. Ο κ. Βούλγαρης σημείωσε ακόμη, μιλώντας χθες στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, ότι θα μείνουν απούλητα αμνοερίφια, τόσο στους κτηνοτρόφους, όσο και στους κρεοπώλες, καθώς υπολογίζει πως η ζήτηση είναι μειωμένη 45%. «Να περάσει η μπόρα και να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα», τόνισε ο κ. Βούλγαρης.
H συνδεδεμένη ενίσχυση
Τη Μεγάλη Δευτέρα πρόκειται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιγοπροβατοτρόφων η συνδεδεμένη ενίσχυση (ποιοτικό πριμ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Να αναφερθεί ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα χρήματα της συνδεδεμένης να πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών χθες Παρασκευή, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό, καθώς ήταν η Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και το τραπεζικό σύστημα διεθνώς βρίσκεται σε αργία.
Το ανώτερο πλαφόν για τις συνδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή είναι 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα διατεθεί το σύνολο του ποσού μιας και η οριστικοποίηση γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων.
Τα συνολικά ποσά αναμένεται να μην είναι διαφοροποιημένα από τα αντίστοιχα περσινά και το σύνολο της πίστωσης τη Μεγάλη Δευτέρα θα είναι περί τα 48 εκατ. ευρώ για τους 39.000 αιγοπροβατοτρόφους. Ωστόσο, η εξατομίκευση δίνει αυξημένο ποσό που φθάνει για τους αιγοπροβατοτρόφους στα 10,65 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο που δηλώνουν.
Στα ίδια περίπου επίπεδα υπολογίζεται ότι το πριμ για τους 8.000 περίπου εκτροφείς βοοειδών θα είναι 33 εκατ. ευρώ με 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο. Η προαναφερόμενη πληρωμή θα καθυστερήσει, δηλαδή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει περί τα τέλη Απριλίου ή και αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την αιγοπροβατοτροφία, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκρίθηκε τελικά η συνδεδεμένη ενίσχυση να παραμείνει καθαρή στα προβλεπόμενα ποσά και να μην «συνδεθεί» με κάποια ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων για τη ζημιά που υφίστανται αυτές τις μέρες από τη δυσλειτουργία της αγοράς λόγω του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες οι ενέργειες θα στραφούν στη διευκόλυνση της αγοράς ώστε να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής αμνοεριφίων μέχρι το Πάσχα και στη συνέχεια ανάλογα με τις απώλειες που θα καταγραφούν για τους παραγωγούς θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν και μια ειδική ενίσχυση από εθνικούς πόρους. Η ενίσχυση κρίνεται πάντως επιβεβλημένη, καθώς τα αμνοερίφια αυτής της περιόδου δύσκολα θα «φύγουν» με μια τιμή δίκαιη για τον παραγωγό και το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις και τα μέτρα για τον κορωνοϊό.