Τοπικά

Από 50 μέχρι 100 αντίγραφα Ποινικού Μητρώου καθημερινά από το αρμόδιο Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου

Δεκάδες είναι καθημερινά οι αιτήσεις πολιτών για έκδοση αντιγράφων Ποινικού Μητρώου από το αρμόδιο Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, που κατατίθενται είτε ιδιοχείρως, είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Παράλληλα δημόσιες υπηρεσίες ζητούν αντίγραφα Ποινικού Μητρώου για διάφορους λόγους, με συνέπεια να εκδίδονται καθημερινά από 50 μέχρι 100 κατά μέσο όρο, είτε γραπτά, είτε ηλεκτρονικά.
Ο αριθμός των εκδιδόμενων αντιγράφων αυξήθηκε κατακόρυφα από την 1η του έτους, καθώς με την ισχύ του νόμου 4412/2016 απαιτείται η προσκόμισή τους για την ανάληψη οποιουδήποτε δημοσίου έργου, καθώς και για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με το Δημόσιο.
Το αντίγραφο ποινικού μητρώου αποτελεί απαραίτητο πιστοποιητικό για την έκδοση μεγάλου αριθμού διοικητικών πράξεων, όπως διορισμός στο δημόσιο τομέα, απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, άδεια εργασίας αλλοδαπού, συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς, άδεια άσκησης επαγγέλματος υγειονομικού και γενικά
κοινωφελούς ενδιαφέροντος, άδεια κυνηγίου, άδεια χρήσης όπλων και εκρηκτικών,
άδεια εισόδου στα αεροδρόμια, εγγραφή στο Μητρώο Εξαγωγέων κ.λ.π..
Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου εκδίδονται σε δύο τύπους: α) αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, β) αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης.
Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου γενικής χρήσης εκδίδονται για κάθε νόμιμη χρήση.
Τα αντίγραφα ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης εκδίδονται και
χορηγούνται στις εξής αποκλειστικά περιπτώσεις:
Στον εισαγγελέα, τον τακτικό ανακριτή και τον εισαγγελέα του αρμοδίου Στρατιωτικού Δικαστηρίου αποκλειστικά για δικαστική χρήση, στους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης για να συμπληρωθεί ο φάκελος του καταδίκου, εφόσον έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στις δημόσιες αρχές για συγκεκριμένο νόμιμο λόγο, στις αλλοδαπές διπλωματικές αρχές, για όσους πολίτες πρόκειται να μεταναστεύσουν, στις αλλοδαπές αρχές που ασκούν ποινική δικαιοδοσία, όταν υπάρχει σύμβαση δικαστικής συνδρομής, για τον διορισμό στον δημόσιο τομέα, αν ζητηθεί από την αρμόδια υπηρεσία και σε κάθε περίπτωση για το διορισμό δικαστικών λειτουργών, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, οργάνων των Σωμάτων Ασφαλείας και των υποψηφίων για εισαγωγή στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η αίτηση υποβάλλεται στο Εθνικό Ποινικό Μητρώο (ncris.gov.gr)

Με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι συνδεδεμένα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες που καθημερινά αιτούνται αντίγραφο Ποινικού Μητρώου γρήγορης, αποτελεσματικής και φιλικής εξυπηρέτησης. Μετά τη λειτουργία του Εθνικού Ποινικού Μητρώου το αντίγραφο Ποινικού Μητρώου εκδίδεται εντός 2 έως 3 εργάσιμων ημερών
Για το κύρος του αντιγράφου Ποινικού Μητρώου αρκεί η εκτύπωσή του από πιστοποιημένο χρήστη του ΟΠΣ του Εθνικού Ποινικού Μητρώου. Η γνησιότητα κάθε αντιγράφου Ποινικού Μητρώου επιβεβαιώνεται με αντιπαραβολή του «κωδικάριθμου επιβεβαίωσης», του αριθμού πρωτοκόλλου και της ημερομηνίας έκδοσης με τα αντίστοιχα που μπορούν να βρεθούν στη διαδικτυακή πύλη του Εθνικού Ποινικού Μητρώου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ncris.gov.gr και ειδικότερα στην «υπηρεσία επαλήθευσης Αντιγράφων Ποινικού Μητρώου (ΑΠΜ)».
Η διαδικασία διεκπεραιώνεται και μέσω ΚΕΠ. Το δικαιολογητικό που απαιτείται για την έκδοση, είναι φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του πολίτη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνελήφθη και επιστρέφει στη φυλακή ο Επαμεινώνδας Κορκονέας

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, σε κοινότητα του δήμου Δυτικής Μάνης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, από αστυνομικούς…

15 Ιουνίου 2024

Πλήθος Κλήρου και λαού στο επταετές Μνημόσυνο του π. Αντωνίου Ζούπη

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ιερό Μνημόσυνο, με την συμπλήρωση επτά ετών από την εις Κύριον…

15 Ιουνίου 2024

Μιχάλης Οικονόμου: Παντρεύτηκε τον σύντροφό του, Γιώργο Μακρή

Ο Μιχάλης Οικονόμου παντρεύτηκε το βραδυ της Παρασκευής 14 Ιουνίου τον σύντροφό του, Γιώργο Μακρή,…

15 Ιουνίου 2024

Εντοπίστηκε νεκρός ο 74χρονος Ολλανδός που ήταν αγνοούμενος από την Κυριακή

Στην περιοχή Λιμνιώνας της Σάμου, η ομάδα Ίκαρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εντόπισε με drone τον…

15 Ιουνίου 2024

Συνάντηση ΚΚΕ με τη συντονιστική επιτροπή πολιτιστικών φορέων Κεραμιδίου, Κερασιάς και Καναλίων

Συνάντηση της επιτροπής φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι και αντιπροσωπείας της Τ.Ε. Μαγνησίας του…

15 Ιουνίου 2024

Νέα Αρχή για τον Τόπο μας: «Επιβεβλημένη η, με κάθε τρόπο, στήριξη του τουριστικού προϊόντος του Νοτίου Πηλίου»

Στην ανάγκη στήριξης του τουριστικού προϊόντος του Νοτίου Πηλίου αναφέρονται σε νέα τους ανακοίνωση ο…

15 Ιουνίου 2024