Οικονομία

Από το 2016 αλλαγές στη φορολογική κλίμακα -Άμεση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

akinita

Δύο ταχυτήτων θα είναι οι αλλαγές στη φορολογία, καθώς ο νέος φόρος ακινήτων προωθείται άμεσα- το πολύ σε δύο μήνες- ενώ αντιθέτως ο σχεδιασμός για τη φορολογία των φυσικών προσώπων πάει για το δεύτερο εξάμηνο, με στόχο να εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2016.

Τελος ο ΕΝΦΙΑ -Τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα

Ειδικότερα, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα ακίνητα θα μπαίνουν σε κλίμακα, η οποία θα έχει ατομικό αφορολόγητο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία αλλά με κριτήρια επιφάνειας, έτσι ώστε να μην εξαιρεθούν και οι πολυτελείς κατασκευές. Ως “κλειδί” για τη μείωση των επιβαρύνσεων χαρακτηρίζεται η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κατά 30 ως 35%, δηλαδή στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που υπάρχει έτοιμη η βάση δεδομένων για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες, δεν θα επαναληφθεί το περσινό αλαλούμ με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις.

Τι θα ισχύει για τη φορολογία των φυσικών προσώπων

Ως προς τη φορολογία των φυσικών προσώπων, η… αιχμή του δόρατος είναι ότι το αφορολόγητο όριο θα επιστρέψει στις 12.000 ευρώ, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2010. Επιπλέον, όλα τα εισοδήματα- δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, ελευθέρια επαγγέλματα- θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία θα έχει τουλάχιστον 9- 10 κλιμάκια και συντελεστές, έτσι το βάρος να μοιραστεί πιο δίκαια. Υπό εξέταση είναι η εφαρμογή ανώτατου συντελεστή 50%, πιθανότητα για εισοδήματα πάνω από 80.000 με 100.000 ευρώ- αν και αυτό θα γίνει περισσότερο για επικοινωνιακούς παρά για δημοσιονομικούς λόγους- η επαναφορά του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, καθώς και η επαναφορά φοροαπαλλαγών αλλά με βάση με εισοδηματικά κριτήρια.

Το κόστος από το φορολογικό πακέτο δεν είναι ευκαταφρόνητο. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι η απώλεια για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στα 2 δισ ευρώ, ενώ από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ ευρώ, αν επανέλθουν οι φοροαπαλλαγές και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το