Τοπικά

Aπό 14 ετών οι πρώτες σεξουαλικές επαφές – Κλιμάκιο του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού στην Σκιάθο 

Στη Σκιάθο βρίσκεται από χθες κλιμάκιο του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού του Νοσοκομείου Βόλου για να ενημερώσει μαθητές της Γ’ Τάξης Γυμνασίου και των Τάξεων του Λυκείου, καθώς και τους γονείς για τη σημασία της αντισύλληψης.

Αντίστοιχη παρέμβαση είχε πραγματοποιηθεί και πρόπερσι, μάλιστα και στα τρία νησιά των Σποράδων. Οι ενημερώσεις γίνονται ανά τμήμα και διαρκούν δύο διδακτικές ώρες.

Τα σχολεία της Σκιάθου περιλαμβάνονται στις σχολικές μονάδες που σε μια διδακτική χρονιά ενημερώνονται από το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Πέρυσι είχε δοθεί έμφαση στα σχολεία της χερσαίας περιφέρειας του νομού, ενώ φέτος θα δοθεί βαρύτητα στους Ρομά, τους πρόσφυγες, αλλά και σε σχολεία της πόλης. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία και με τις τοπικές μονάδες Στρατού για την ενημέρωση των στρατεύσιμων.

Η υπεύθυνη μαία του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού του «Αχιλλοπούλειου» κ. Κατερίνα Καλαϊτζή ανέφερε πως «μαζί με την επισκέπτρια υγείας κ. Παναγιώτα Ντούλια επισκεπτόμαστε τη Σκιάθο για την ενημέρωση των μαθητών στα θέματα της αντισύλληψης, ενώ ενημερωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν και σε σύλλογο γυναικών, αλλά και σε σύλλογο γονέων. Εδώ και πέντε χρόνια κάνουμε συνεχείς ενημερώσεις στα σχολεία δίνοντας έμφαση σε ένα θέμα που απασχολεί τους εφήβους».

31 χρόνια δράσης
Το Κέντρο δραστηριοποιείται εδώ και 31 χρόνια στην πρόληψη, όπως τα τεστ Παπ, ενημερώσεις σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο το Κέντρο μπορεί να ενημερώσει ακόμη και 100 σχολικά τμήματα με σύνολο 3.000-4.000 μαθητές.
Το Κέντρο διαθέτει δύο μαίες τις κ.κ. Κ. Καλαιτζή και Δέσποινα Φώτου, την επισκέπτρια υγείας κ. Π. Ντούλια και την εθελόντρια κ. Όλγα Δημούση.
Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζει καθημερινά και το ιατρείο με τα τεστ Παπ, τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, ενώ υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, αλλά και τον σύλλογο κακοποιημένων γυναικών.

Αναγκαία η ενημέρωση
Η κ. Καλαϊτζή επισήμανε πως είναι απαραίτητη η ενημέρωση των εφήβων για την αντισύλληψη, καθώς ειδικά στα μικρά μέρη, συνήθως οι έφηβοι γύρω στα 15 έτη, ορισμένοι ίσως και στα 14 έτη, έχουν αρχίσει τις πρώτες σεξουαλικές αναζητήσεις, ενώ κάποιοι και τις πρώτες σεξουαλικές επαφές. Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως οι έφηβοι δεκατεσσάρων ετών θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Γιατί η σεξουαλική τους ζωή σε αυτή την ηλικία ή έχει αρχίσει ή τότε ξεκινά. Παράλληλα προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην ενημέρωση των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών».

Μάλιστα τόνισε τον ρόλο των γονέων που αντιμετωπίζουν με ταμπού το όλο ζήτημα της ενημέρωσης των παιδιών τους. «Κάποιοι γονείς δεν έχουν καταλάβει πως τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και νομίζουν ότι η έφηβη των 16 ετών, είναι το παιδάκι τους που παίζει με τις κούκλες» σημειώνει η υπεύθυνη μαία και συμπληρώνει πως «έχουμε τη μεγάλη στήριξη της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου στις δράσεις μας».

Μεταφέροντας τις εμπειρίες από τις ενημερώσεις τα στελέχη του Κέντρου επισήμαναν πως οι μαθητές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση και θα ήθελαν να είναι περισσότερο από δύο ώρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το