Τοπικά

Από 11 το βράδυ μία στις δύο ηλεκτρονικές αγορές

 

Γυρίζουν στο σπίτι από τη δουλειά, ξεκουράζονται και το βράδυ με ηρεμία μπαίνουν στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπου βλέπουν χορηγούμενες διαφημίσεις και προβαίνουν σε αγορές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.
Έτσι ο έμπορος ανοίγοντας το πρωί το ηλεκτρονικό του κατάστημα μέσω του υπολογιστή μπορεί να δει τις παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ από τους…ξενύχτηδες καταναλωτές.
Πρόκειται για νέα τάση που συνδέεται άμεσα με το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο εξαπλώνεται όλο και περισσότερο λαμβάνοντας μεγάλο τμήμα του τζίρου στις αγορές.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «περίπου το 40% των καταστημάτων στον Βόλο έχουν δημιουργήσει και e-shop. Είναι ένα ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο αποκτά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των αγορών. Αυτή τη στιγμή οι τζίροι είναι 70% στα φυσικά καταστήματα και 30% στα ηλεκτρονικά, ωστόσο, καθώς θα περνούν τα χρόνια, μπορεί να δούμε και το ποσοστό να είναι 50-50%».
Πότε γίνονται, όμως, οι περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές; Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε πως «έχουν αλλάξει ο καταναλωτικές συνήθεις και ο τρόπος που αγοράζουν οι πολίτες. Όσοι έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν να συζητούν το γεγονός πως πολλές παραγγελίες, ίσως και το 50%, πραγματοποιείται από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί. Όταν οι καταναλωτές επιστρέφουν από μια κουραστική μέρα, την ώρα που χαλαρώνουν πριν κοιμηθούν, κοιτούν στα κινητά τους τα κοινωνικά δίκτυα και τις χορηγούμενες διαφημίσεις, και προβαίνουν από εκεί σε αγορές καλύπτοντας τις ανάγκες τους. Έχουν μια άνεση συνεπώς στην αγορά τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κατέβουν στην αγορά».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η διαφήμιση στα κοινωνικά δίκτυα είναι πιο επιθετική και δημιουργεί στον καταναλωτή μεγαλύτερη την ανάγκη για να αγοράσει κάτι. Και εκείνη τη στιγμή ο καταναλωτής εκπληρώνει την ανάγκη του πατώντας το κουμπί για την αγορά».
Βέβαια ο κ. Οντόπουλος σπεύδει να συμπληρώσει πως «η σημασία του φυσικού καταστήματος δεν θα πάψει να υπάρχει».

Δυσκολία στην εύρεση προσωπικού

Έναν πονοκέφαλο που αντιμετωπίζουν οι έμποροι με ηλεκτρονικά καταστήματα, είναι η δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. «Μου κάνει εντύπωση, γιατί ενώ η νέα γενιά θα μπορούσε να εργάζεται σε αντικείμενα με τα οποία είναι εξοικειωμένη και ασχολείται καθημερινά, δηλαδή οι ψηφιακές πλατφόρμες, εντούτοις δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Υπάρχουν σεμινάρια στα οποία θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν για να δουλέψουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι σεμινάρια δωρεάν και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Δυσκολευόμαστε να βρούμε προσωπικό. Και υπάρχουν θέσεις εργασίας που προσφέρονται. Φτάσαμε στο σημείο και εμείς οι έμποροι να πληρώνουμε την κατάρτιση των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΛΑΕΚ, αλλά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση».

Η κλιματική κρίση και τα ρούχα

Η κλιματική κρίση επηρεάζει και την εξέλιξη του εμπορίου. Με την κατάργηση ουσιαστικά εποχών, όπως είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, αφού από το καλοκαίρι μεταβαίνουμε ξαφνικά στον χειμώνα, επηρεάζονται κλάδοι, όπως είναι κυρίως η ένδυση.
«Η κλιματική αλλαγή επιδρά στο εμπόριο, ειδικότερα στον κλάδο της ένδυσης» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και συμπλήρωσε πως «τα φθινοπωρινά και ανοιξιάτικα ρούχα αρχίζουν να έχουν πρόβλημα ως προς την πώλησή τους, καθώς ο κόσμος από τα κοντομάνικα μεταβαίνει απευθείας στα χειμερινά. Δεν υπάρχουν τόσο έντονα οι ενδιάμεσες εποχές, που δημιουργούσαν στους καταναλωτές και την ανάγκη για αντίστοιχα ρούχα. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στην ένδυση και όχι τόσο στην υπόδηση. Όμως, ένας από τους λόγους που επιδρούν αρνητικά στη ένδυση, είναι και η κλιματική αλλαγή».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός για εξαφάνιση 2 ανήλικων κοριτσιών

Συναγερμός σήμανε στην Καλλιθέα καθώς, εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα κορίτσια, το μεσημέρι της Πέμπτης. Η Ελευθερία…

1 Δεκεμβρίου 2023

Γάζα: 21χρονη όμηρος της Χαμάς για πάνω από 20 μέρες λέει πως της «φέρθηκαν ευγενικά» – «Όλα καλά»

Την Πέμπτη απελευθερώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το…

1 Δεκεμβρίου 2023

Τζόκερ: Στην Αμαλιάδα ο υπερτυχερός – Με μόλις 3 ευρώ κέρδισε 7,1 εκατ!

Στην Αμαλιάδα βρέθηκε ο υπερτυχερός που κέρδισε 7,1 εκατ. ευρώ μετά την κλήρωση του Τζόκερ…

1 Δεκεμβρίου 2023

Στις 8/12 θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Αλμυρό

  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις προγραμματίζει και φέτος ο Δήμος Αλμυρού και για την υλοποίησή τους η…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακόμη δύο λουκέτα στα αρτοποιεία στον Βόλο

Στα 40 και πλέον ανέρχονται τα λουκέτα στα αρτοποιεία την τελευταία τριετία λόγω του υψηλού…

1 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Παρασκευής 1/12

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ SPORTS 14.00 Αργεντινή-Μάλι -Ζ- (Μουντιάλ…

1 Δεκεμβρίου 2023