Τοπικά

Από 10 έως 11 ευρώ το κιλό η τιμή του οβελία για το Πάσχα

Στα 10 έως 11 ευρώ το κιλό εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας ότι θα πωληθούν φέτος το Πάσχα τα αμνοερίφια από τα κρεοπωλεία, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη, «οι τιμές που ακούγονται για 15 και 16 ευρώ το κιλό, θα αποτελούν αισχροκέρδεια». Η ίδια εκτιμά ότι «ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, καθώς μεγάλος αριθμός μικρών αμνοεριφίων στη Θεσσαλία πέθανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από άγνωστη ασθένεια». Πάντως, η τελική τιμή αναμένεται να ξεκαθαρίσει από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα.

«Είναι δεδομένο ότι το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει εκτοξευτεί, ωστόσο, δεν θα δικαιολογηθούν τιμές πώλησης στα 15 και 16 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια το Πάσχα, από τα κρεοπωλεία» τονίζει η κ. Διβάνη.
Πάντως, η ζήτηση και το έντονο ενδιαφέρον δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν και θα καθυστερήσουν τις σφαγές, για να ισοφαρίσουν από τα αυξημένα κοστολόγια, καθώς όπως όλα δείχνουν η τιμή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Σχετικά με το κοστολόγιο η κ. Διβάνη ανέφερε ότι «αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι σφάζουν στην τιμή των 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ για την περίοδο του Πάσχα η τιμή θα φτάσει στα 7 έως 8 ευρώ το κιλό. Αν στην προαναφερόμενη τιμή προσθέσουμε ένα ευρώ το κιλό που θα πάρει ο έμπορος ή ο μεσάζοντας και 0,50 λεπτά του ευρώ ανά κιλό για τον κρεοπώλη, τότε η τιμή που θα διαμορφωθεί, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 10 έως 11 ευρώ το κιλό. Αυτά που ακούγονται σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών για 15 και 16 ευρώ το κιλό ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και σίγουρα αν υπάρξει τέτοια τιμή, θα είναι αισχροκέρδεια» προσέθεσε η ίδια.
Ωστόσο, η κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε αμνοερίφια που θα υπάρξει το Πάσχα, δύσκολα θα καλυφθεί. Όπως εξήγησε η κ. Διβάνη, «αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μικρών αμνοεριφίων στη Θεσσαλία πέθανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από άγνωστη ασθένεια. Παράλληλα, είναι πλέον μικρός ο αριθμός των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν αμνοερίφια για σφαγή, καθώς δεν συμφέρει. Για να φτάσει ένα αμνοερίφιο στα κιλά που πρέπει, θα χρειαστεί να δαπανηθεί για την τροφή του ένα ποσό της τάξης των 120 ευρώ περίπου, ενώ ο κτηνοτρόφος δεν θα πάρει περισσότερα από 70 έως 80 ευρώ όταν το σφάξει. Πιο πολύ πλέον συμφέρει τους κτηνοτρόφους η εκτροφή των ζώων τους για την παραγωγή γάλακτος».

Να αναφερθεί ότι καθοριστικό παράγοντα για την επάρκεια και την τιμή αναμένεται να παίξει και ο αριθμός των ζώων, που θα εξαχθούν σε Ιταλία και Ισπανία, για το Πάσχα των Καθολικών, που είναι στις 9 Απριλίου. Όπως διευκρινίζουν οι κτηνοτρόφοι, «από την ελληνική αγορά «φεύγουν» κυρίως μικρά αρνιά και κατσίκια που δεν ξεπερνούν σε βάρος τα 8 κιλά, σε αντίθεση με τα αμνοερίφια των 11 έως 12 κιλών που προτιμούν οι Έλληνες για να σουβλίσουν».
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα ούτε για τον αριθμό των αμνοεριφίων που θα σφαγούν ούτε για την τελική τιμή στα κρεοπωλεία. Όλα θα ξεκαθαρίσουν από το Σάββατο του Λαζάρου έως τη Μεγάλη Δευτέρα» τόνισε η κ. Διβάνη.

«Όχι» στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», προσοχή στις «ελληνοποιήσεις»
Πάντως, οι κτηνοτρόφοι, είναι κάθετα αντίθετοι στην προοπτική να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» για το Πάσχα. «Αν γίνει αυτό, οι κτηνοτρόφοι θα καταστραφούν, αφού θα αναγκαστούν να πουλήσουν στα 4 έως 5 ευρώ το κιλό. Πιστεύω ότι τελικά δεν θα γίνει αυτό» ανέφερε η κ. Διβάνη.
Η ίδια συμπλήρωσε πως «ενόψει Πάσχα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων. Υπάρχουν πληροφορίες πως έχουν ξεκινήσει από τη Ρουμανία φορτηγά με αρνιά και κατσίκια με προορισμό την Ελλάδα. Χρειάζεται προσοχή. Τα ελληνικά αμνοερίφια έχουν άσπρο και ροζέ χρώμα κρέας, ενώ τα ρουμάνικα σκούρο».
Η κ. Διβάνη αναφέρθηκε και στο βοήθημα που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές, λέγοντας πως «τα ποσά των 1.500 έως 2.000 ευρώ δεν έφτασαν ούτε για δέκα ημέρες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το