Τοπικά

Άπνοια, ζέστη και οργανικό φορτίο έφεραν τις μέδουσες στον Παγασητικό, στη Σκόπελο και την Αλόννησο  

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου, η άπνοια και το οργανικό υλικό της κάθε περιοχής έχουν συμβάλλει στις πληθυσμιακές εκρήξεις των μεδουσών που εντοπίζεται αυτή την περίοδο σε διάφορα σημεία του Παγασητικού Κόλπου, αλλά και στη Σκόπελο και την Αλόννησο.
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Βαφείδης ανέφερε πως «οι λόγοι για την εμφάνιση των μεδουσών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν τον Ιούνιο, η άπνοια αλλά και το οργανικό φορτίο που υπάρχει σε κάποιες περιοχές.
Ειδικότερα τόνισε πως το κοινό χαρακτηριστικό των μεδουσών ή των τσούχτρων είναι ότι στην εξωτερική τους επιφάνεια βρίσκονται κάποια εξειδικευμένα κύτταρα που, όταν ερεθιστούν μηχανικά ή χημικά, εκτοξεύονται επιφέροντας φλεγμονές και σε ορισμένες περιπτώσεις κνησμό».

Ερμηνεύοντας αυτό το φαινόμενο, ο καθηγητής σημείωσε πως «συνήθως παρατηρείται τον Αύγουστο, όμως φέτος προηγήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες με 40 βαθμούς κελσίου τον Ιούνιο, που σε συνδυασμό με την άπνοια με και με το οργανικό υλικό που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές, προκαλούν κάποιες πληθυσμιακές εκρήξεις από τσούχτρες. Βέβαια είναι ένα φαινόμενο με περιοδικότητα, εποχικότητα και στο επόμενο διάστημα θα ανατραπεί. Ίσως να έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου τον Αύγουστο που συνήθως παρατηρείται τότε».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «και το τωρινό φαινόμενο θα αρχίσει να υποχωρεί, με την αλλαγή του καιρού, με την ένταση των ανέμων. Όμως, όσο υπάρχουν η άπνοια και η υψηλή θερμοκρασία, αυτοί οι οργανισμοί θα αναπαράγονται. Οι τσούχτρες πλέουν, έχουν ενεργητική κίνηση, αλλά είναι μικρότερη και, όταν αυξηθούν τα ρεύματα και οι κινήσεις των κυμάτων, τότε θα απομακρυνθούν από το οπτικό μας πεδίο».
Οι τσούχτρες έχουν εμφανιστεί αυτή την περίοδο πιο έντονα σε ορισμένες και μάλιστα εντοπίζονται και στα ρηχά νερά.

Στο ερώτημα γιατί εμφανίζονται τόσο έντονα σε ορισμένες περιοχές του Παγασητικού και λιγότερο σε άλλες, απάντησε πως «αυτό επηρεάζεται από το οργανικό υλικό, την τροφή, τη διαθέσιμη πηγή ενέργειας της κάθε περιοχής. Είναι τα ρεύματα και οι κυματικές δράσεις που επηρεάζουν την παρουσία των μεδουσών σε κάποιες περιοχές. Οι μέδουσες, παρότι κινούνται, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν στην κίνηση των ρευμάτων και των κυματικών δράσεων και μεταφέρονται με αυτά σε συγκεκριμένες περιοχές.
Έτσι θα εμφανιστούν σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες άλλες όχι. Φέτος το φαινόμενο με τις μέδουσες μας ήρθε λίγο νωρίτερα λόγω της ζέστης τον Ιούνιο και περιμένουμε και το δεύτερο φαινόμενο τον Αύγουστο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι πληθυσμιακές εκρήξεις από τις μέδουσες και γι’ αυτό τον λόγο οι έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως σε αυτούς τους οργανισμούς, είναι λίγες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το