Τοπικά

Απλήρωτοι τρεις μήνες από το κράτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια

Στα κάγκελα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά, καθώς έχουν να πληρωθούν για τα ενοίκιά τους από το Κράτος εδώ και τρεις μήνες, όταν και για τους ίδιους οι υποχρεώσεις είναι πολλές και περιμένουν αυτό το ποσό για συμπλήρωμα στο μηνιαίο εισόδημά τους ή ακόμη και για την επιβίωσή τους.
Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες έχουν τα προβλήματα με τις δηλώσεις στην ΑΑΔΕ, καθώς αρκετές δηλώσεις covid απορρίπτονται και πρέπει να υποβληθούν ξανά. Δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι οι ιδιοκτήτες είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς για να προωθήσουν τις αιτήσεις τους στην αρμόδια ψηφιακή πλατφόρμα.

Η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων στη Μαγνησία κ. Νεοκλεία Κρατήρα δήλωσε πως για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν τίποτα και το κράτος καταβάλλει στους ιδιοκτήτες το 80% του ενοικίου. Αυτό το ποσό είναι ανεκχώρητο, αφορολόγητο, ακατάσχετο και ασυμψήφιστο και γι’ αυτό δίνεται στον ιδιοκτήτη κατά 80%. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και, όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή, καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες το 60% και από το υπόλοιπο 40% το 20% δίνεται από το Κράτος, οπότε εκεί υπάρχει μια απώλεια 20%.
Τώρα το πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή από το Κράτος του 80% για τα ενοίκια που δεν πληρώνουν οι επαγγελματίες.

«Το Κράτος θα αρχίσει να πληρώνει τα ενοίκια του Ιανουαρίου από τις 16 Μαρτίου, αλλά προς το παρόν υπάρχουν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες από ιδιοκτήτες ότι οι δηλώσεις τους δεν έγιναν δεκτές από το σύστημα και την ΑΑΔΕ και έτσι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Είναι μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα μέλη του συλλόγου μας» ανέφερε η κ. Κρατήρα.
Και πρόσθεσε πως «υπό κανονικές συνθήκες οι ιδιοκτήτες πληρώνονται το ενοίκιο στην αρχή του κάθε μήνα. Μάλιστα οι επαγγελματίες βάζουν τα χρήματα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Τώρα είμαστε στο Μάρτιο και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρωθεί καν για τον Ιανουάριο. Έχουν δηλαδή να λάβουν τα ενοίκιά τους εδώ και τρεις μήνες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς αυτά τα χρήματα τα χρειάζονται για να πληρώσουν με τη σειρά τους άλλες υποχρεώσεις, να καλύψουν ανάγκες και να επιβιώσουν».

Η κ. Κρατήρα συμπλήρωσε πως οι ιδιοκτήτες αναμένουν τη δέσμευση των υποσχέσεων από πλευράς κυβέρνησης για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν ξανά αίτηση στην περίπτωση που έχει απορριφθεί από την ΑΑΔΕ και να πληρωθούν για το ενοίκιο του Ιανουαρίου.
Μάλιστα ανέφερε πως την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε από την πανελλήνια ομοσπονδία φοροτεχνικών ένα σεμινάριο για τις δηλώσεις covid που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπου συμμετείχε και ο διευθυντής της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων κ. Πιτσιλής. Εμείς τού ζητήσαμε να απαντήσει η ΑΑΔΕ στους πολίτες, ποια λάθη έχουν γίνει στις δηλώσεις και να τους δώσει τη δυνατότητα να τις υποβάλουν ξανά. Δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει. Μάλιστα ανέφερε πως όλο το πρόγραμμα για την υποβολή των δηλώσεων αποτελεί ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε εδώ και έξι μήνες, οπότε χρειάζεται να περάσει κάποιο διάστημα για την προσαρμογή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το