Κόσμος

Απίθανο να μεταδίδεται από τον αέρα ο Εμπολα»

Kenya Ebola Africa Containment

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες απέναντι στο φόβο ότι ίσως έχει αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης του ιού με τρόπο που προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός από την επιστημονική κοινότητα (μέσω του αέρα, για παράδειγμα). Οι φόβοι αυτοί, που εντάθηκαν μετά τη μόλυνση των δύο νοσηλευτών από το Τέξας παρότι φορούσαν τις ειδικές στολές, έχουν προκαλέσει πανικό ανά την υφήλιο, τη στιγμή που ΠΟΥ και ΕΕ εντείνουν τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση της επιδημίας που μαίνεται πλέον ανεξέλεγκτη σε τρεις χώρες ενώ απειλεί ευθέως άλλες 15.

«Ο Έμπολα εν πολλοίς παραμένει αυτός που ήταν το 1976, όταν ανακαλύφθηκε», επιμένουν οι επιστήμονες. «Οι περισσότεροι ιοί μόλις εδραιώσουν έναν τρόπο συμπεριφοράς, μένουν σε αυτόν», εξηγεί στην Wall Street Journal ο καθηγητής ιολογίας Ίαν Τζόουνς στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Μ. Βρετανίας, υπογραμμίζοντας πως κανένας ανθρώπινος ιός δεν έχει διαπιστωθεί να έχει αλλάξει στην πορεία τον τρόπο μετάδοσής του.

Σε καραντίνα ένας ακόμη νοσηλευτής στο Τέξας
Ένας νοσηλευτής από το Τέξας, εργαζόμενος στο νοσοκομείο Texas Health Presbyterian Hospital, ο οποίος ενδεχομένως να είχε έρθει σε επαφή με δείγματα από τα σωματικά υγρά του πρώτου ασθενή που διαγνώστηκε με Έμπολα στις ΗΠΑ, τέθηκε σε απομόνωση στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξίδευε. Ο νοσηλευτής αυτοπαρακολουθείται από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανίσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα του Έμπολα. Σε καραντίνα τέθηκε επίσης και το άτομο με το οποίο ταξίδευε ο νοσηλευτής ενώ οι αμερικανικές αρχές πραγματοποιούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του πλοίου στη χώρα.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Την ίδια ώρα, χθες Πέμπτη αρνητικές βγήκαν οι προκαταρκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ένας απόφοιτος του πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο του Κονέκτικατ με συμπτώματα ύποπτα για Έμπολα. Ο ασθενής, ο οποίος θα συνεχίσει να παρακολουθείται προληπτικά, είναι ένας από τους δύο αποφοίτους του τμήματος Επιδημιολογίας του Yale University, οι οποίοι τον περασμένο μήνα ταξίδεψαν στη Λιβερία για να παράσχουν συμβουλές στο υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιεί υπολογιστές για τον εντοπισμό του ιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του New Haven Mayor Τόνι Χαρπ.

Αρνητικά στον ιό ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και του νιγηριανού επιβάτη πτήσης της Air France, ο οποίος είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης επειδή εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το