Κόσμος

Απίστευτο: Χάκερς έκλεψαν… σνακ αξίας 3.300 δολαρίων από τη CIA

Θύμα ορεξάτων…χάκερς έπεσε η CIA, σύμφωνα με αποκαλύψεις της ίδιας της κεντρικής υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.

Την ομολογουμένως ντροπιαστική παραδοχή έκανε η ίδια η CIA, η οποία ανέφερε ότι για αρκετούς μήνες το 2013, χάκερς με ιδιαίτερο ταλέντο στην πληροφορική, άρπαξαν… σνακ αξίας 3.300 δολαρίων από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης των γραφείων της.

Οι «κακοποιοί» έκλεβαν πατατάκια, σοκολάτες κι άλλα σνακ. Δεν επρόκειτο για μυστικούς πράκτορες ή πρώην κυνηγούς τζιχαντιστών αλλά για «υπεργολάβους» της CIA, όπως αποκαλύπτει έκθεση του γενικού επιθεωρητή της υπηρεσίας, η οποία δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας έπειτα από αίτηση του δημοσιογράφου του ενημερωτικού ιστότοπου BuzzFeed, Τζέισον Λίοπολντ, βάσει του νόμου για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Οι πράκτορες πλήρωναν τα σνακ με μια προπληρωμένη κάρτα της εταιρείας FreedomPay, και κάποια στιγμή ένας εξ αυτών ανακάλυψε ότι αποσυνδέοντας τα καλώδια από τα συστήματα άυλων πληρωμών της FreedomPay, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης δέχονταν κάρτες που δεν είχαν χρήματα.

Ο δράστης μοιράστηκε την ιδέα του με φίλους του, οι οποίοι με τη σειρά του, αποσύνδεαν από το δίκτυο τα μηχανήματα και προμηθεύονταν δωρεάν τα σνακ της αρεσκείας τους. Για να ανακαλύψει η CIA τους δράστες χρειάστηκε να επιστρατεύσει κάμερες κοντά στα μηχανήματα.

Ο κλέφτης «ομολόγησε ότι η ιδέα αυτή του ήρθε (…) λόγω των γνώσεών του για τα συστήματα πληροφορικής».

Τα μέλη του δικτύου εντοπίστηκαν, ανακρίθηκαν και κατόπιν απολύθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το