Τοπικά

Απειλεί με παραίτηση από την επιτροπή εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο ο Λάζαρος Γαϊτάνης, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση

Με επιστολή του προς τον τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Γιώργο Σάρλη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λ. Γαϊτάνης απειλεί να παραιτηθεί από την Επιτροπή Εργασίας που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο για τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο. Καταγγέλει απραξία στις διαδικασίες και “πάγωμα” των εργασιών της επιτροπής.
Στην επιστολή του αναφέρει:
Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 29-6-2016 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με την παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών κ.Μαρίνας Χρυσοβελώνη, των βουλευτών της Μαγνησίας κ.κ.Αλεξάνδρου Μεϊκόπουλου, Κατερίνας Παπανάτσιου, Μάκη Μπαλή και Χρήστου Μπουκώρου, της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, της Προέδρου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου κ.Ιωάννας Παπαδημητρίου κι εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου αποτελεί η επίλυση με άμεσες ενέργειες του κτιριολογικού προβλήματος του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου. Παράλληλα τόνισε ότι δεν εκφράζει την ηγεσία του Υπουργείου η από 20-4-2016 κτιριολογική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζονται επαρκείς για τις ανάγκες του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου οι χώροι του συνολικού εμβαδού 2400 τμ, αφού κατά την κτιριολογική μελέτη απαιτούνται μόλις 1976,88 τμ. Σημειώνω ότι η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά από συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο υπογράφων και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Νίκος Χατζησταματίου καταγγείλαμε τη συγκεκριμένη κτιριολογική μελέτη ως αποτελούσα εμπαιγμό για τους φορείς της πόλης και καλέσαμε την ηγεσία του Υπουργείου να πάρει θέση.
Για τη δρομολόγηση επίλυσης του προβλήματος ο κ. Υπουργός προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής εργασίας, αποτελούμενης από 4 προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Υπουργείου , την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου, τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Β. και την Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 27-7-2016, ύστερα από πρόσκληση του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Κοσμάτου. Στη συνεδρίαση ο ίδιος, μεταφέροντας την άποψή της ηγεσίας του Υπουργείου, δεσμεύθηκε ότι η κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο Βόλο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου για το 2017. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει η μεταστέγαση υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου, ύστερα από αναζήτηση κτιρίου μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ας σημειωθεί ότι στις υπηρεσίες του Υπουργείου έχει παραδοθεί μελέτη του 2014 επιτροπής του Δήμου Βόλου, που παρουσιάζει προς αξιολόγηση 7 οικόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.
Κι ενώ ο χρόνος για την προώθηση των λύσεων πιέζει, η παραίτηση του κ. Κοσμάτου και η ανάληψη καθηκόντων νέου Γενικού Γραμματέα από την πλευρά σας, μέχρι προφανώς να ενημερωθείτε, οδήγησε αναγκαστικά στην απώλεια δύο μηνών, χωρίς να έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος στο θέμα.
Ελπίζω να γίνεται από μέρους σας κατανοητό ότι: α)Μετά τη δρομολόγηση λύσης για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά , από τις πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δικαστικά τους μέγαρα, ο Βόλος είναι η μεγαλύτερη μετά τον Πειραιά πόλη. β) Οι φορείς του Βόλου της τελευταίας εικοσαετίας, έχοντας αντιμετωπίσει τον εμπαιγμό των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης , δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν ακόμη έναν. Η Κέρκυρα , η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα, η Σπάρτη, η Βέροια , ο Πολύγυρος, τα Καλάβρυτα, πόλεις με σαφώς μικρότερο πληθυσμό από αυτό του Βόλου, έχουν αποκτήσει πρόσφατα σύγχρονα δικαστικά μέγαρα. Οι κάτοικοι του Βόλου, δικαιούνται ίσης μεταχείρισης.
Παρακαλώ λοιπόν, αφού ενημερωθείτε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεννόηση μαζί μας, να μεριμνήσετε για τη σύγκληση της Επιτροπής Εργασίας, ώστε μετά και τη δεύτερη συνεδρίασή της οι διαδικασίες να προχωρήσουν. Πρέπει πάντως να γίνει κατανοητό ότι η συμμετοχή μου σε μία επιτροπή, που ούτως ή άλλως επιβάλλεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων με πρώτο το ΤΕΕ, δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα νομιμοποίησης της όποιας απραξίας. Αν άμεσα δεν δρομολογηθούν λύσεις, με λύπη μου, θα είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ από την Επιτροπή εργασίας αποδίδοντας ευθύνες. Ελπίζω ότι με τη βοήθειά σας ότι δεν θα παραστεί ανάγκη να το πράξω”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το