Τοπικά

Απευθύνονται στην Ενορία και για την …πληρωμή του ενοικίου

Η πανδημία ροκανίζει τα εισοδήματα οικογενειών και φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση νοικοκυριά που προέρχονται από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα τα οποία καταφεύγουν σε Ενορίες προκειμένου να πληρώσουν ολόκληρο ή μέρος του ενοικίου τους.

Στην περιοχή του Ξηρόκαμπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας, όπου καθημερινά προσφέρονται 80 μερίδες φαγητού. Όμως η προσφερόμενη βοήθεια δεν περιορίζεται μόνο στις μερίδες από το Σπίτι Γαλήνης. Υπάρχουν οικογένειες για τις οποίες καταβάλλεται ολόκληρο ή ένα μέρος του μισθώματος για το σπίτι που διαμένουν, ενώ σε άλλους πληρώνονται ακόμη και λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα έσοδα του ναού είναι μειωμένα κατά 50%. Άλλωστε όλα είναι συνυφασμένα με την περιοχή που βρίσκεται ο κάθε Ναός, δηλαδή μπορεί οι πιστοί να είναι ευσεβείς και να θέλουν να εκκλησιάζονται, ωστόσο ίσως να μη διαθέτουν και τις οικονομικές δυνάμεις για να στηρίζουν τις ανάγκες της Ενορίας τους.

«Μετά την καραντίνα βλέπουμε να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ανάγκες των νοικοκυριών. Υπάρχει κόσμος που έχασε τη δουλειά του ή ζει για καιρό με ένα βοήθημα που δεν είναι αρκετό. Έτσι ζητούν τη βοήθειά μας. Εμείς λίγο μετά το Πάσχα επαναλειτουργήσαμε το Σπίτι Γαλήνης προσφέροντας 80 μερίδες φαγητού αλλά και δέματα με ξηρά τροφή» τόνισε ο προϊστάμενος του Ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου π. Ιωάννης Σωτηρόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια άλλη σημαντική οικονομική βοήθεια που προσφέρει ο ναός. «Μέσα από τη στήριξη των πιστών προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε οικογένειες που βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή βοηθούμε τρεις οικογένειες για την πληρωμή του ενοικίου τους. Τη μία οικογένεια τη βοηθάμε εδώ και ένα χρόνο, ενώ οι άλλες δυο οικογένειες προέκυψαν, μετά την καραντίνα».

Το κοινωνικό έργο σε μια περιοχή με πολλές οικογένειες να ζουν διάφορες στερήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας αποκτά βαρύνοντα ρόλο για την Ενορία του Αγίου Νεκταρίου, όπου βέβαια τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 50%

«Κάθε μέρα ζούμε ένα μικρό «θαύμα»» ανέφερε ο π. Ιωάννης και πρόσθεσε πως «παρά τα έσοδα που είναι μειωμένα, μπορούμε και τα καταφέρνουμε κάνοντας μεγάλο αγώνα. Τα έσοδα μειώθηκαν, γιατί πέρα από την οικονομική κρίση, δεν υπάρχει στα σχολεία και την Εφορία η προσέλευση κόσμου που υπήρχε πριν την πανδημία, όταν οι μαθητές, οι συμπολίτες που ήθελαν να εξυπηρετηθούν από τη ΔΟΥ, έμπαιναν στην εκκλησία και άναβαν ένα κερί αφήνοντας και έσοδα στο παγκάρι».

Μερικές δεκάδες αδυνατούν…
Για το ευρύτερο κοινωνικό έργο που υλοποιούν οι Ενορίες ακόμη και στη κάλυψη ενός μέρους του ενοικίου απόρων, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε πως «υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις απόρων στους οποίους οι Ενορίες της Μητρόπολης προσπαθούν να καλύψουν ένα μέρος του ενοικίου, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν. Πρόκειται για μερικές δεκάδες και ασφαλώς αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να γενικευτεί λόγω και των έντονων οικονομικών δυσκολιών που έχουν προκύψει για τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών μετά την καραντίνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το