Τοπικά

Απεβίωσε στη Νέα Υόρκη η Μαρία Γερμανού – Ήταν σύζυγος του Βολιώτη εκδότη Απόστολου Ζουπανιώτη

Έφυγε από τη ζωή τη Μεγάλη Πέμπτη έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών, η Μαρία Γερμανού – Ζουπανιώτη, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Καταλείπει το σύζυγό της, Απόστολο Ζουπανιώτη από τον Βόλο, εκδότη και διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας Greek News και τα δύο τους παιδιά, Ευάγγελο Ζουπανιώτη και Ειρήνη Ζουπανιώτη – Έμπερσολ.

Η Μαρία Ζουπανιώτη γεννήθηκε στην Πάφο στις 25 Νοεμβρίου 1958, όπου και ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σπουδές της. Σπούδασε Οικονομικά και Διεύθυνση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε το σύζυγο και σύντροφό της για 40 χρόνια. Αριστη φοιτήτρια, με αγάπη για την πατρίδα της και με κοινωνικές ευαισθησίες, δραστηριοποιήθηκε στο κυπριακό και το ελλαδικό φοιτητικό κίνημα, δραστηριότητα που συνέχισε και στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για την Κύπρο. Μεταξύ αυτών και στην πορεία από τη Νέα Υόρκη προς την Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 1987, αν και ήταν έγκυος στην κόρη της.


Το 1981 μετέβησαν με το σύζυγό της για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και τον ίδιο χρόνο απέκτησε το γιό της Ευάγγελο. Ελαβε το Masters στα Οικονομικά από το Queens College του Δημοτικού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, εργαζόμενη παράλληλα σε εστιατόρια ως ταμίας. Από το 1987-1989 εργάστηκε ως λειτουργός στο Cyprus Children’s Fund. Το 1989 προσελήφθη ως διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το θάνατό της.
Παράλληλα με τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου, από το 2005 και μετά ήταν υπεύθυνη εκ μέρους της Κύπρου για του χειρισμούς των οικονομικών θεμάτων, με τα οποία ασχολείται η Δεύτερη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα θέματα των Στόχων της Χιλιετίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η e-thessalia.gr εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στον σύζυγο της Απόστολο Ζουπανιώτη και τα δυο τους παιδιά.

Πηγή: www.greeknewsonline.com

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το