Τοπικά

Απέτυχε απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Βόλου

Απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα από τις φυλακές νέων Βόλου (στην οδό Μεταμορφώσεως). Η απόπειρα δεν πέτυχε τελικά, καθώς ήταν άμεση η κινητοποίηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και της εξωτερικής φρουράς των φυλακών.

Η απόπειρα έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τρεις αλλοδαπούς κρατούμενους των φυλακών. Ωστόσο δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Εξάλλου στις ίδια φυλακές, αρχές της τρέχουσας εβδομάδας σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ τριών κρατουμένων, με αφορμή διαφορές που είχαν μεταξύ τους. Οι συμμετέχοντες στη συμπλοκή ήταν επίσης αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εναντίον τόσο των τριών που επιχείρησαν να αποδράσουν, όσο και των άλλων τριών που έλαβαν μέρος στο επεισόδιο, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής πειθαρχικών ποινών.
Σημειώνεται ότι οι φυλακές νέων Βόλου είναι υπερπλήρεις, καθώς οι κρατούμενοι είναι υπερδιπλάσιοι των θέσεων που δικαιολογεί το οργανόγραμμα λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης (κατάσταση φυλακών στις 16 Ιανουαρίου 2019) στις φυλακές Βόλου οι κρατούμενοι ήταν 112, όταν οι θέσεις που δικαιολογεί το οργανόγραμμα λειτουργίας της είναι 54… Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, 83. Πρόκειται για κρατούμενους ηλικίας 19-22 χρόνων.
Ο συνωστισμός κρατουμένων προφανώς και προκαλεί προβλήματα στην ομαλή τους διαβίωση, αν υπολογιστεί και το γεγονός ότι είναι κρατούμενοι διαφορετικών εθνοτήτων, που πολλές φορές εκφράζονται και βίαια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα 48 κρατούμενοι στις Φυλακές Βόλου είχαν συμπλακεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι πέντε και να καταλήξουν στο Νοσοκομείο. Η ένταση είχε αρχίσει λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, όταν Αλγερινοί και Πακιστανοί συνεπλάκησαν στο προαύλιο των φυλακών, λίγα λεπτά πριν επιστρέψουν στα κελιά τους.
Κάποιοι από τους κρατούμενους είχαν χρησιμοποιήσει μέχρι και κομμάτια από σπασμένα τζάμια. Οι λόγοι της συμπλοκής δεν είχαν γίνει γνωστοί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία ήταν ποιοι θα υπερισχύσουν στη φυλακή. Στον καυγά επενέβησαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να τους χωρίσουν, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς.
Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν πέντε κρατούμενοι και συγκεκριμένα ένας Πακιστανός, δύο Αλγερινοί και δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου και αποχώρησαν στη συνέχεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το