Ελλάδα

Απετράπη περίπτωση αυτοκτονίας μέσω του Cyber Alert

alert

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από άμεσες και συντονισμένες ενέργειες, απέτρεψε άλλη μία περίπτωση αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από αλλοδαπή υπήκοο Τουρκίας, μέσω διαδικτύου και όπως προέκυψε ήταν κάτοικος Τουρκίας.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε απογευματινές ώρες της 02-04-2015, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», ότι χρήστης του διαδικτύου, που κατέχει και διαχειρίζεται προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση, η οποία παρέπεμπε σε ευθεία πρόθεση αυτοκτονίας.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας την διαδικασία ανεύρεσης των ηλεκτρονικών ιχνών του ατόμου που διαχειρίζεται το επίμαχο προφίλ, καθώς και της τηλεφωνικής σύνδεσης. Στο πλαίσιο των ερευνών, διενεργήθηκε επικοινωνία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησε ενδελεχής διαδικτυακή – αστυνομική έρευνα.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προέκυψε ότι γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου, μέσω της οποίας είχε πραγματοποιηθεί η ανάρτηση πρόθεσης αυτοκτονίας, ήταν στην Τουρκία.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας/ Interpol , προκειμένου να λάβουν γνώση για την πρόθεση αυτοκτονίας και να προβούν στις δικές τους ενέργειες για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του συγκεκριμένου ατόμου.

Ακολούθως, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από τις Τουρκικές Αρχές ότι όπως διαπιστώθηκε, την ανάρτηση είχε κάνει αλλοδαπή υπήκοος Τουρκίας, ενώ λόγω της έγκαιρης ενημέρωσης που είχαν διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το