Τοπικά

Απεργούν την Τετάρτη οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

Δεν θα στηθούν οι πάγκοι των λαϊκών αγορών στον Βόλο την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου, καθώς οι ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών θα συμμετάσχουν σε απεργιακή κινητοποίηση, ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις λαϊκές αγορές, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά οι επίμαχες διατάξεις του έχουν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των ενώσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με τους αντιδρώντες παραγωγούς το νομοσχέδιο προβλέπει: «Οι υφιστάμενοι αδειούχοι οι επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι παραγωγοί μετά από 3 χρόνια, χάνουν τις θέσεις τους υποχρεωτικά και θα συμμετέχουν σε προκήρυξη «Θέσης Δραστηριοποίησης», για να συνεχίσουν να εργάζονται στις λαϊκές αγορές. Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από έναν απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου. Στο άρθρο 9 δίδεται η δυνατότητα σε εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης, να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές. Χάνουν την άδεια επαγγελματίες και παραγωγοί για 6 μήνες, αν δεν εκδώσουν 3 αποδείξεις επιπλέον των προστίμων των 3.000 ευρώ, που επιφέρουν οι 3 παραβάσεις.

Έτσι είναι ο μόνος επαγγελματικός κλάδος, που τιμωρείται με στέρηση του μόνου εισοδήματός του για κάποια φορολογική παράβαση ανεξαρτήτως ποσού. Καταργούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών, όπου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των πωλητών παραγωγών και επαγγελματιών, απαξιώνοντας τα Σωματεία και τους Συλλόγους, όπως και τις Ομοσπονδίες και καταργούν την εκπροσώπησή τους από παντού. Σταματούν την έκδοση των νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετούν τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς. Οι φορείς λειτουργίας όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις, θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές, επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης δηλ. θα ζητάνε π.χ. δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με τομάτες, έναν με μήλα κλπ. Κάθε πρωί επαγγελματίες και παραγωγοί θα δηλώνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις ποσότητες των προϊόντων που μεταφέρουμε στη λαϊκή και την τιμή εκκίνησης που θα πουλούν. Οι επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών και παραγωγοί ανθέων μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια, εφόσον δραστηριοποιούνται έως 4 ημέρες σε λαϊκές αγορές. Καταργούν την παραγωγική και επαγγελματική άδεια και την ορίζουν ως θέση δραστηριοποίησης, την οποία θα αποκτούμε πάντα μέσω προκήρυξης». «Η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή αγορά και τους παραγωγούς», καταγγέλλει το ΜεΡα 25 Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το