Τοπικά

Απεργούν την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου οι δικαστικοί υπάλληλοι

 

Απεργούν την Τετάρτη 2 Μαρτίου οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, με την Ομοσπονδία τους να απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Ζητεί συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες και τις συνέπειες που αυτά έχουν στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Και οι δικαστικοί υπάλληλοι Βόλου συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας, διότι είναι απόλυτα σύμφωνοι με τα ζητήματα που διατυπώνει ο κλάδος.
Στην επιστολή της η ΟΔΥΕ παραθέτει και στοιχεία που αποτυπώνουν τις πραγματικές συνθήκες, όπως αναφέρει, στον χώρο της Δικαιοσύνης και τις δικαστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτά: «Επί 8.769 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων όλων των κλάδων και κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων.
Την ίδια στιγμή, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, παρά τις επανειλημμένες αναπληρώσεις διοριστέων που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις από τον νόμο οριζόμενες προθεσμίες.
– Η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34:1 (5966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας υπάλληλος για κάθε τρεις δικαστικούς λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.
– Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.
– Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια.
– Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 – 5 χρόνια.
– Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.
– Τα δικαστικά κτίρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν παρέχουν ασφάλεια έναντι των καιρικών φαινομένων, ούτε προσφέρουν στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους.
– Οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι εντελώς ανεπαρκείς, όπως και η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στη μείωση της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων καθημερινά με τα δικαστήρια.
– Αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων (συνεχώς αυξανόμενη πίεση λόγω των πολλών κενών θέσεων, εργασία πέραν του ωραρίου, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες, λόγω της φύσης της εργασίας) και των χαμηλών αμοιβών, είναι η μη αποδοχή των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2017 ή η παραίτησή τους λίγο μετά τον διορισμό τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το