Τοπικά

Απεργούν αύριο οι φαρμακοποιοί στη Μαγνησία “Θ”

Φαρμακεία

Στην 24ωρη απεργία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου θα συμμετάσχουν και οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας με το κεντρικό ζήτημα της διαμαρτυρίας τους να είναι η ένταξη και πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, σχέδιο που προωθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Επομένως αύριο Τετάρτη τα φαρμακεία στη Μαγνησία θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα οκτώ εφημερεύοντα και διημερεύοντα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Η ένταξη των ΜΗΣΥΦΑ αποτελεί αιτία πολέμου για τους φαρμακοποιούς που ήδη προχωρούν σε μια πρώτη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση. Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι μια μεγάλη κατηγορία φαρμάκων με 1200 περίπου κωδικούς και περιλαμβάνει από ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η τριχόπτωση, μέχρι τα κολλύρια, τις αλοιφές, τα σιρόπια, δηλαδή σκευάσματα που χρησιμοποιούν και καθημερινά οι ασθενείς.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε πως «το θέμα είναι ηθικό, καθώς θα συνταγογραφούν οι γιατροί και οι συνταγές θα εκτελούνται όχι στα φαρμακεία, αλλά στα σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, όμως είναι και οικονομικό ζήτημα για τους φαρμακοποιούς».
Μάλιστα ο κ. Ματσιόλης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα ΜΗΣΥΦΑ λέγοντας πως «και αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και φαίνεται πως ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και όχι για την προστασία των φαρμακείων της γειτονιάς τα οποία δυστυχώς με τέτοιες αποφάσεις οδεύει στη διάλυσή τους».
Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό τους από τη σημερινή κυβέρνηση που, ενώ αρχικά υποσχόταν ότι δεν θα προωθούσε τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ, τελικά το πράττει.
Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου μαγνησίας που εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η προειδοποιητική απεργία της Τετάρτης 10 Ιουνίου που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος το Σάββατο στην έκτακτη συνεδρίασή του είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων που σχεδιάζει ο κλάδος για το προσεχές διάστημα.
Δυστυχώς το ελληνικό φαρμακείο παραμένει στόχος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και συνεχίζει να βάλλεται από ανθρώπους που εφαρμόζουν ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Η ενδεχόμενη απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, με το πρόσχημα της μείωσης των τιμών, για την οποία πολεμούν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μην διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς στις παρυφές βρίσκονται μία σειρά από άλλα σοβαρά αιτήματα όπως ωράριο, ιδιοκτησιακό καθεστώς, πειθαρχικά συμβούλια κ.λπ.

Όπου επιχειρήθηκε αυτή δεν επέφερε τελικά καμία μείωση τιμών, αντίθετα οδήγησε στην αύξησή τους, καθώς και στην αύξηση των κρουσμάτων δηλητηριάσεων και θανάτων. Τα 11.500 φαρμακεία που καλύπτουν κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, εξυπηρετούν επαρκώς τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.
Τέλος μας εξοργίζει το γεγονός ότι την ώρα που η πλειοψηφία των συναδέλφων μας βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω της καθυστέρησης πληρωμών των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση στερεί και δίνει βορά στις πολυεθνικές τη μοναδική πηγή ρευστότητας του ελληνικού φαρμακείου και μοναδικού κυττάρου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας».
Το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το