Ελλάδα

Απεργιακός πυρετός για το Ασφαλιστικό

apergies
Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων έρχεται μετά το Πάσχα με φόντο την επικείμενη ψήφιση του Ασφαλιστικού στη Βουλή. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία, που ενεργοποιείται όταν το νομοσχέδιο εισαχθεί προς ψήφιση.

Ο απεργιακός πυρετός ξεκινά την Κυριακή μετά το Πάσχα (εργάσιμη για τον χώρο του εμπορίου), με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς. Επί ποδός πολέμου είναι δημοσιογράφοι, αγρότες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και άλλοι κλάδοι που θίγονται από το Ασφαλιστικό.

Η ΠΟΕΣΥ χαρακτήρισε χθες «ληστεία μετά φόνου» το νομοσχέδιο. «Ληστεία» επειδή υφαρπάζονται τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (900 εκατ. ευρώ) και «φόνο», επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το αγγελιόσημο με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 18.500 ασφαλισμένοι. Η Ομοσπονδία συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη για να αποφασίσει τη μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων, ενώ μέχρι χθες εκκρεμούσε η απάντηση των δανειστών στο αίτημα του υπουργείου Εργασίας για 3μηνη περίοδο χάριτος στο αγγελιόσημο.

Στις… επάλξεις επιστρέφουν και οι αγρότες. Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στη 48ωρη απεργία και οργανώνει κάθοδο στην Αθήνα τη δεύτερη ημέρα της κινητοποίησης. Για ακόμη μία εβδομάδα συνεχίζουν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι, ενώ το ΤΕΕ έστειλε επιστολή στους βουλευτές – μηχανικούς, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» τυχόν υπερψήφιση του Ασφαλιστικού.

Γνωμοδότηση της ΟΚΕ
Την ίδια στιγμή, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ασκεί με γνωμοδότησή της δριμεία κριτική στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, παρατηρώντας πως πυροδοτεί κύμα φυγής της επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό και συρρικνώνει περαιτέρω την ελληνική οικονομία.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως, με τον συνδυασμό ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων, ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι χάνουν το 55%-56% του ακαθάριστου εισοδήματός τους. Το σύνολο των πολιτών που πληρώνουν φόρους και εισφορές θα επιβαρυνθούν -κατά την Επιτροπή- «σε μια χώρα που η ποιότητα των κρατικών και κοινωνικών υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλή».

Η ΟΚΕ θεωρεί ότι είναι «εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα επιτευχθούν τα εισπρακτικά αποτελέσματα που προσδοκώνται από τον νομοθέτη», προεξοφλώντας πως οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν επιχειρήσεις να μεταφέρουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα (πραγματική ή όχι) εκτός Ελλάδος.

Δύο παραδείγματα
Φόροι και εισφορές που θα πληρώσει ο αγρότης το 2022

Ποσοστό εισοδήματος του 2021 που θα καταβάλει ο αγρότης για φόρους και εισφορές το 2022

1 Οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, στην οποία απασχολείται ο σύζυγος, η σύζυγος και τα δύο ενήλικα τέκνα. Φορολογητέο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα: 20.000.

Εισφορές

•Αρχηγός της εκμετάλλευσης: 5.440 ευρώ

•Ο/H σύζυγος 1.339 ευρώ

•1ο ενήλικο τέκνο 1.339 ευρώ

•2ο ενήλικο τέκνο 1.339 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦ. ΕΙΣΦΟΡΩΝ: 9.457 ευρώ

Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (10.543 ευρώ) θα φορολογηθεί με φορολογικό συντελεστή 22%. Ο φόρος εισοδήματος θα ανέλθει στο ποσό των 173 ευρώ. Aρα το εναπομείναν ποσό θα ανέλθει στα 10.370 ευρώ. Το 48,15% αποδίδεται στο κράτος με τη μορφή φόρων και εισφορών.

2 Οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, στην οποία απασχολείται ο σύζυγος, η σύζυγος και τα δύο ενήλικα τέκνα. Φορολογητέο εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα: 30.000.

Εισφορές

•Αρχηγός της εκμετάλλευσης: 8.160 ευρώ

•Η σύζυγος 1.339 ευρώ

•1ο ενήλικο τέκνο 1.339 ευρώ

•2ο ενήλικο τέκνο 1.339 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ ΑΣΦ. ΕΙΣΦΟΡΩΝ: 12.177 ευρώ

Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (17.823 ευρώ) θα φορολογηθεί με φορολογικό συντελεστή 22%. Ο φόρος εισοδήματος θα ανέλθει στο ποσό των 1.923 ευρώ. Aρα το εναπομείναν ποσό είναι 15.900 ευρώ. Το 47% αποδίδεται στο κράτος με τη μορφή φόρων και εισφορών.

Δεν έχουν υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το