Τοπικά

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο Βόλο ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας – Ισχνή η συμμετοχή στην απεργία 

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Άγ. Νικολάου πραγματοποίησαν σήμερα εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της ΟΛΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στη Βουλή. Η συγκέντρωση στον Βόλο διοργανώθηκε από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι της οποίας κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι, εκμεταλλευόμενη την καραντίνα, έδωσε στη διαβούλευση ένα απολύτως αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που από τη μία υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού, ορθώνοντας ανυπέρβλητα ταξικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, και από την άλλη δίνει συντριπτικό χτύπημα στα αντίστοιχα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην σημερινή απεργία κυμάνθηκαν στο 3,65% για τους εκπαιδευτικούς στη Δευτεροβάθμια και στο 17% για τους δασκάλους στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό.

“Το πολυνομοσχέδιο είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που κατατέθηκε, εν μέσω πανδημίας.  Είναι απαξιωτικό εκ μέρους του υπουργείου να μην υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα” δήλωσε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή.  Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίμαχα ζητήματα που χρήζουν συζήτησης.
“Αυτά είναι η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, η εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων και οι ποινές για τους αναπληρωτές.  Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να πάνε σε απομακρυσμένα μέρη και όχι να τιμωρούνται” δήλωσε.
Παράλληλα τόνισε πως θίγονται εκπαιδευτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών ενώ επισήμανε ότι είναι διαρκής η ανάγκη για χρηματοδότηση για τη δημόσια εκπαίδευση και διορισμοί “Η νεολαία μας είναι το μέλλον της Ελλάδας” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένα κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις του νομού αλλά και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. “Στόχος είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σχολείο και για αυτό ζητούμε από την πρώτη στιγμή την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Πρέπει να αρχίσει ένας ευρύς κοινωνικός διάλογος με τις εκπαιδευτικές κοινότητες και με τους γονείς για να έχουμε ένα μακρόπνοο σχεδιασμό που θα δίνει προοπτική.  Η συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου πρέπει να σταματήσει.  Διαφορετικά θα αυξάνει τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες”.
Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25 με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημόσιου σχολείου.

Από την πλευρά της  η γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λιάνα Πασχούδη δήλωσε ότι το γονεϊκό κίνημα συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκπαιδευτικών και πως συμφωνεί με τα αιτήματά τους.
Τέλος, από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών ο Βασίλης Τίρχας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, εν μέσω καραντίνας έφερε σε διαβούλευση ένα απολύτως αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και ότι σε τροπολογία άδραξε την ευκαιρία να επιβάλει τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες. “Έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τα μαθήματα που χάνουν οι μαθητές, οι οποίοι για ειδικό λόγο  απουσιάζουν από το σχολείο. Δεν λέει όμως κουβέντα για τις δικές της ευθύνες, για τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, εξαιτίας της αδιοριστίας και των καθυστερημένων ακόμα και μέχρι την άνοιξη προσλήψεων αναπληρωτών καθηγητών”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το