Τοπικά

Απεργία μέσα στον χιονιά – Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ

Έξω από το κατάστημα του ΟΤΕ στον Βόλο βρίσκονται οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας που αποφάσισε η ΟΜΕ – ΟΤΕ. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ρήτρα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι απολύσεις της εταιρείας “τσακίζουν” οικογένειες και οι μισθοί πείνας των 500ευρώ δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ζήσει. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται έξω από τον ΟΤΕ με μια σόμπα να τους ζεσταίνει…
Η συμμετοχή των εργαζομένων στον Βόλο στις κινητοποιήσεις είναι καθολική, ενώ στη Μαγνησία απασχολούνται στον ΟΤΕ περίπου 100 εργαζόμενοι.  Όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σήμερα έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στην οδό Ιωλκού, η Ομοσπονδία τους έστειλε εξώδικη πρόσκληση προκειμένου να υπάρξει συζήτηση με τη Διοίκηση.
«Ζητάμε τριετή σύμβαση, να σταματήσουν οι απολύσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας”, τονίζουν οι απεργοί.

Οι εργαζόμενοι  στον ΟΤΕ  οποίοι αποφάσισαν 24ωρες απεργίες (από τις 21 έως και 24 Δεκέμβρη, από τις 27 έως και 31 Δεκέμβρη, από τις 2 έως και 5 Γενάρη καθώς και από τις 7 έως και 12 Γενάρη), ως αντίδραση στην πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει σε απολύσεις, μετά τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης και να εφαρμόσει ένα απαράδεκτο σχέδιο για απολύσεις στην ουσία κάθε Χριστούγεννα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΤ-ΟΤΕ στην Αθήνα Χρήστος Ασπρούδης ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ήταν “φούσκα”.
“Όλες οι εταιρείες του πουλήθηκαν στα Βαλκάνια, ακόμα και ο δορυφόρος πουλήθηκε.  Σε τοπικό επίπεδο τα καταστήματα Ζαγοράς, Αργαλαστής, Βελεστίνου και Σκιάθου έχουν κλείσει.  Έχουμε εργαζόμενους με 500 και 300 ευρώ και απολύσεις ενώ τα κέρδη της εταιρείας είναι μεγάλα.  Η deutsche telekom έχει κέρδη 1 εκ. ευρώ την ημέρα και 1,65 εκ. ευρώ το χρόνο λαμβάνει ο πρόεδρος.  Φτιάχνουν θυγατρικές εταιρείες ώστε να φύγει το έργο από τον ΟΤΕ”.
Σημείωσε επίσης πως η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει στείλει εξώδικο στη Διοίκηση προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπήρχε απάντηση.  Στο Υπουργείο Εργασίας θα μεταβεί σήμερα η Ομοσπονδία των Εργαζομένων.

“Αν υπογραφεί η τριετής σύμβαση θα είμαστε προστατευμένοι  από απολύσεις ενώ θα σταματήσει η άνιση μεταχείριση του προσωπικού” σημείωσε πως έχουν αυξηθεί πολύ τα εργατικά ατυχήματα.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Εργατικό Κέντρο Βόλου.  Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος επισήμανε ότι συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ. “Ένας αγώνας που γίνεται μέσα στην παγωνιά.  Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για την επόμενη τριετία, την εξίσωση των μισθών τους προς τα πάνω και να σταματήσουν οι απολύσεις που έχει στοχεύσει ο όμιλος”  δήλωσε.
Ακόμη ανέφερε ότι σε έναν πλούσιο όμιλο δεν γίνεται να υπάρχουν απολύσεις και μισθοί των 500 ευρώ ενώ τα κέρδη του καθημερινά αγγίζουν τεράστια ποσά. “Τα χρήματα προέρχονται από τον μόχθο των εργαζομένων”  πρόσθεσε.

Ο Κώστας Τσιμπερίδης, μέλος του Τοπικού Σωματείου,  αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων. “Δεν πάει άλλο. Το πείραμα του ΟΤΕ σημαίνει υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων με πολλές θυγατρικές.  Δεν υπάρχει ομοιογένεια.  Δουλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους, είμαστε στο ίδιο αυτοκίνητο αλλά έχουμε διαφορετικά μισθολόγια και δικαιώματα. Για αυτό οι εργαζόμενοι είναι πολύ δυσαρεστημένοι”.

Ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος της Ένωσης Σωματείων ΟΤΕ Κ. Καλτσάς τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν “βάλει πλάτη” τα τελευταία επτά χρόνια με μειώσεις μισθών.  “Το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα έχει μειωθεί 55% και είμαστε το ελάχιστο κόστος σε όλο τον όμιλο της deutsche telekom, 15,5% όταν ο μέσος όρος είναι 21%. Οι ελλείψεις προσωπικού στην Ελλάδα είναι μεγάλη για αυτό υπάρχουν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση νέων συνδέσεων και στην επίλυση των βλαβών”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το