Ελλάδα

Απεργία: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους για Κεραμέως και αξιολόγηση

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την τράπεζα θεμάτων αλλά και τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Στα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια συμμετέχουν φοιτητές αλλά και μαθητές.

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών οι οποίοι βρέθηκαν αρχικά στο Εφετείο, όπου εκδικάζεται η έφεση που άσκησε το υπουργείο Παιδείας με αίτημα η πρωτόδικη απόφαση, η οποία έκρινε παράνομη την απεργία -αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, να την κρίνει καταχρηστική και άμεσα εκτελεστέα.

Από το Εφετείο χιλιάδες εκπαιδευτικοί πραγματοιποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα όπως «Με δίκες και βία δεν γίνεται παιδεία» και «Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς».

Την ίδια ώρα η ΑΔΕΔΥ, κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο, από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο Εφετείo Αθηνών.

Τι σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι με το μέτρο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων τα σχολεία κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και «κακά» και υπογραμμίζουν ότι είναι πλέον ανοικτός ο κίνδυνος «λουκέτων».

«Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών έχει ως αποκλειστικό στόχο να μεταφερθούν οι ευθύνες του κράτους στους εκπαιδευτικούς και να στοχοποιηθούν τα δημόσια σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, που στην ουσία αποτελούν πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων», σημειώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι «η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης» και τονίζει ότι «για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία».

Η κόντρα μεταξύ εκπαιδευτικών και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως έχει πάρει διαστάσεις καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε απανωτές προσφυγές στη Δικαιοσύνη όσο αφορά στις απεργίες και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.

Μεγάλη πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν με τα ίδια αιτήματα και οι εκπαιδευτικοί στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου, και μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκη, Πολυτεχνείου 26ης Οκτωβρίου και μετά από στάση στο Δικαστικό Μέγαρο κατευθύνεται προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Οι ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών
Η Ομοσπονδία των καθηγητών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Μία ακόμα κλήτευση επιδόθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7 Οκτωβρίου 2021 από το ΥΠΑΙΘ, το οποίο άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για την απεργία αποχή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ δεν είναι καταχρηστική και δεν διέταξε την απαγόρευση της συνέχισής της κι έτσι το ΥΠΑΙΘ προσφεύγει ενάντια στην απόφαση αυτή. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για την έφεση της ΟΛΜΕ, που κατατέθηκε στις 4/10/21, ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την έφεση του ΥΠΑΙΘ, που κατατέθηκε στις 7/10/21, ορίστηκε δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021…! Επιπλέον, σήμερα, 8/10/21, το ΥΠΑΙΘ έσυρε στα δικαστήρια και την ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προκηρύξει απεργία αποχή, στηρίζοντας τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή και την ωμή βία ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Μετά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 1/10/21, υπήρξε νέα καταστολή με χρήση χημικών και βίας και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 6/10/21. Είναι προφανές ότι η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας έχει τρομοκρατήσει κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, που μέσα στον πανικό τους εκδηλώνουν τα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά ένστικτά τους! Η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι μία: ανυποχώρητος αγώνας!

Συνεχίζουμε συμμετέχοντας στην 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία τη Δευτέρα 11/10/21 και στην απεργιακή συγκέντρωση ΟΛΜΕ ΔΟΕ στο Εφετείο Αθηνών στις 11.30πμ. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία! Η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης

Oι ανακοινώσεις των μαθητών
Το Συντονιστικό Μαθητών της Αττικής καλεί τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας να διοργανώσουν διαδηλώσεις, για σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τα ακόλουθα δέκα αιτήματα, όπως διατυπώνονται στο ανακοινωθέν τους:

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. Να μην εφαρμοστεί ξανά με κανέναν τρόπο ούτε αυτή ούτε η Τράπεζα Θεμάτων.
Κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Ενισχυτική διδασκαλία και προσαρμογή της ύλης με ευθύνη του Υπουργείου.
Κανένα κενό σε καθηγητές. Τώρα προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά
Σχολικές εκδρομές τον Οκτώβρη, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
Να διδάσκονται ΞΑΝΑ στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (πχ σχέδιο).
Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ στους μαθητές και τους γονείς μας για τον εμβολιασμό. Προσλήψεις σχολικών γιατρών.
Δωρεάν και συχνά rapid tests στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο self test.
Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα
Εδώ και τώρα προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.
Η τρομοκρατία του webex δε θα περάσει. Οι καθηγητές να είναι μαζί μας σε αυτό και όχι απέναντι!

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το