Τοπικά

Απεργεί αύριο και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας στη Μαγνησία

Το Σωματείο εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν.Μαγνησίας θα συμμετέχει στην 24ωρη γενική απεργία αύριο 10 Ιουνίου για τα εργασιακά. Όπως τονίζει το Σωματείο με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή καταργούνται θεμελιώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα δεκαετιών όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες του Ν.1264/82.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει σχετικά με το νομοσχέδιο:

“Όσο και να έχει το νομοσχέδιο όμορφο περιτύλιγμα με την πρώτη ανάγνωση, ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 12ωρα και τα 14ώρα ωράρια εργασίας. Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40.
Πόσο εύκολο είναι να αντισταθεί ο εργαζόμενος στον εργοδότη;
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο ,στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας, 4ήμερη εργασία ,το θέμα είναι τι δίνει ο εργοδότης.
Ο νόμος εδώ και χρόνια δίνει στους εργαζομένους επίδομα αδείας-δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, δεν είναι όμως λίγοι εργοδότες σήμερα που τα δίνουν με το ένα χέρι και τα παίρνουν πίσω με το άλλο.

Σ’ αυτές τις εργασιακές συνθήκες πόσο εύκολο είναι να εφαρμοσθεί και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;
Η απεργία ουσιαστικά γίνεται απαγορευτική με τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η ανεργία θ’ αυξηθεί εφόσον οι εργοδότες δε θα προσλαμβάνουν προσωπικό και θα καλύπτουν με απλήρωτες υπερωρίες τις ανάγκες της επιχείρησής τους.
Η οικογένεια όμως πρέπει να πληρώσει το ενοίκιο, το ηλεκτρικό, να φροντίσουν για τη μόρφωση των παιδιών τους και τα παραπάνω δεν μπορούν να εξοφληθούν με υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό.
Γι αυτό λοιπόν σήμερα οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι που βιώνουν την εργασιακή εξουθένωση, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό στο καθένα, εξαντλητικά ωράρια, χαμηλούς μισθούς, και καθημερινά αντιμέτωποι, όλοι όσοι εργαζόμαστε στις δομές υγείας , με τις όποιες παθογένειες του συστήματος υγείας, θεωρούμε
Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο, όσο ποτέ”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το