Θ Plus, Υγεία

Απειλή λουκέτου σε ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια

Το περασµένο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες µικρά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα βρέθηκαν µπροστά σε µια δυσάρεστη έκπληξη: έλαβαν τα ραβασάκια του ΕΟΠΥΥ για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στην αποζηµίωση των διαγνωστικών εξετάσεων (clawback) που πρέπει να κάνουν. Σύµφωνα µε τον Πανελλήνιο Σύνδεσµο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), σε κάποιες περιπτώσεις περικόπτουν την αποζηµίωση συνολικά µέχρι και 70%.

Οπως τονίζουν τα µέλη του ΠΑΣΙΔΙΚ, χωρίς εµφανή λόγο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ µέσα στο Σαββατοκύριακο απέστειλε το ποσοστό αυτόµατης περικοπής υπέρβασης των δαπανών Α’ εξαµήνου 2018, δηλαδή το: «ανήθικο, ληστρικό και καταστροφικό µέτρο του clawback, το οποίο προσδιορίζεται ακόµη και για το πιο µικρό µικροβιολογικό εργαστήριο στο 19%, για το πιο µικρό ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο διενεργεί εκτός από απλές ακτινογραφίες και εξετάσεις µαστογραφίας, εξετάσεις µέτρησης οστικής πυκνότητας και εξετάσεις υπερηχογραφηµάτων στο 24%, για δε τα πολυδύναµα διαγνωστικά κέντρα που διενεργούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων, το ποσοστό αυτό ξεπερνά µεσοσταθµικά το 24%».

Οπως εξηγεί ο ΠΑΣΙ∆ΙΚ, «εάν σε αυτές τις περικοπές του clawback προσθέσουµε και τις περικοπές που γίνονται αυτόµατα κάθε µήνα µέσω των τµηµατικών εκπτώσεων (rebate), το οποίο στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνει το 50%, µπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ότι τα δύο αυτά καταστροφικά µέτρα κυµαίνονται από το 19% στο πιο µικρό εργαστήριο βιολογικών υλικών, µέχρι και πάνω από 70% στα πιο µεγάλα διαγνωστικά κέντρα του κλάδου».
Γι’ αυτό και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα καλούν τον κλάδο σε εγρήγορση αλλά και σε κοινή κινητοποίηση το επόµενο διάστηµα, ώστε να προστατευθούν οι επιχειρήσεις τους.

Οµαδική «γενοκτονία»
Να σηµειωθεί ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ. Στο ίδιο µήκος κύµατος και η Πανελλήνια Οµοσπονδία Σωµατείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η οποία µε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σηµειώνει ότι ο κλάδος καταβάλλει το 70% των εισόδων του στον ΕΟΠΥΥ και αναρωτιέται: «Είναι απορίας άξιο πως πιστεύεται ότι µε το υπόλοιπο 30% που αποµένει είναι δυνατόν να επιβιώσουν τα ιατρεία, τα πολυϊατρεί α και τα εργαστήρια, αφού µε αυτό που αποµένει πρέπει να πληρωθούν λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ και φόροι». Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου µιλά για οµαδική «γενοκτονία» των εργαστηρίων, ενώ αναµένεται να προσφύγει και στη ∆ικαιοσύνη για τις υπερβολικές παρακρατήσεις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το