Τοπικά

Απατεώνες ζητούν πρόσβαση σε κάρτες και τα αρχεία των υπολογιστών – Νέο κρούσμα στον Βόλο

«Ξαναχτύπησαν» σήμερα οι απατεώνες που ζητούν από ανυποψίαστους πολίτες να μπουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, Βολιώτισσα δέχθηκε σήμερα κλήση από εννιαψήφιο νούμερο στο κινητό της τηλέφωνο και στην «άλλη άκρη» της γραμμής ήταν ένας αλλοδαπός που συστήθηκε ως τεχνικός της Μicrosoft. “Τηλεφωνούμε για τον υπολογιστή σας. Έχετε υπολογιστή στο σπίτι, σωστά;” ρώτησε ο απατεώνας και συνέχισε λέγοντάς της πως της έχουν επιτεθεί χάκερς και έχει υιούς το μηχάνημά της.

Η ίδια υποψιάστηκε ότι πρόκειται για απάτη και ηχογράφησε την κλήση του. Ο “τεχνικός” στη συνέχεια της ζήτησε να σβήσει τον υπολογιστή της και στη συνέχεια να τον ανοίξει ξανά, ενώ τη διαβεβαίωνε ότι θα την καθοδηγεί δια τηλεφώνου προκειμένου να λύσει μόνη της το πρόβλημα. Mάλιστα πολλές φορές τη ρώτησε αν στον υπολογιστή έχει το πρόγραμμα περιήγησης Google chrome. Χωρίς να ακολουθεί τις εντολές του, η γυναίκα προσποιήθηκε ότι έκλεισε και άνοιξε τον υπολογιστή της. Όταν της είπε ποια είναι η διεύθυνση που πρέπει να πληκτρολογήσει τότε κατάλαβε με ασφάλεια ότι πρόκειται για απάτη αφού της ζήτησε να ακολουθήσει την διεύθυνση “eeamerika” που δεν αντιστοιχεί σε κανένα πάροχο.

Στη συνέχεια η Βολιώτισσα του ζήτησε να συλλαβίσει τα γράμματα της διεύθυνσης καθώς δεν μπορούσε να καταλάβει τα αγγλικά του. Τότε εκείνος την προέτρεψε να μπει στην ιστοσελίδα anydesk.com.
Πρόκειται για ένα λογισμικό απομακρυσμένης επιφάνειας που επιτρέπει την διαχείριση εξ αποστάσεως προγραμμάτων του υπολογιστή όπως την επεξεργασία βίντεο, επεξεργασία εικόνας, διαχείριση του υπολογιστή, online ομαδική εργασία κ.ά.

Με αυτό τον τρόπο ο απατεώνας ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή της και να διαχειριστεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να δει πιστοποιητικά ή ακόμα και τις φωτογραφίες.

Η γυναίκα τον ρώτησε από που τηλεφωνεί και αυτός της απάντησε πως παίρνει από τη Μicrosoft, από τα γραφεία της Αμερικής. Η ίδια συνέχισε να του λέει ψέματα πως ακολουθεί τις οδηγίες τους ενώ του ανέφερε ότι αυτό που της εμφανίζεται στον υπολογιστής της, αφού πληκτρολόγησε το anydesk.com, είναι μία μαύρη οθόνη. Ο αλλοδαπός δεν την πίστεψε και της είπε ότι αποκλείεται να μην έχει εμφανιστεί σωστά η σελίδα. Όταν η ίδια επέμεινε τότε ο αλλοδαπός απατεώνας την έβρισε λέγοντας της “Go Kill yourself” (πήγαινε να αυτοκτονήσεις) . Ο απατεώνας φανερά εκνευρισμένος έκλεισε το τηλέφωνο αλλά η γυναίκα κάλεσε τον αριθμό +237286879, ωστόσο ακούστηκε το αυτοματοποιήμενο μήνυμα “Ο αριθμός δεν υπάρχει”…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το