Τοπικά

Απαραίτητος κατά της ιλαράς ο εμβολιασμός

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς στη Μαγνησία με την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και ενήλικες, υποχρεώνει την τοπική ιατρική κοινότητα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο γενικός οικογενειακός γιατρός κ. Γιώργος Μωραΐτης κρίνει απαραίτητο τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της ασθένειας που κάνει την επανεμφάνισή της έπειτα από δεκαετίες.

Ο Βολιώτης επιστήμονας υπήρξε κατηγορηματικός για τις αιτίες που οδήγησαν στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς στην Ελλάδα. «Πληρώνουμε το τίμημα του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αναπτύχθηκε και στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον είναι δεδομένο ότι έχουμε έξαρση της ιλαράς και στη Μαγνησία, ενώ οι μη εμβολιασμένοι πληθυσμοί κινδυνεύουν σημαντικά από την ασθένεια, όπως επίσης τα μικρά παιδιά και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς που συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες. Η ιλαρά βρίσκει πρόσφορο έδαφος και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες/πρόσφυγες. Στον δυτικό κόσμο η νόσος είχε εξαφανιστεί. Βλέπαμε επιδημίες ιλαράς μόνο σε υποανάπτυκτες χώρες, αλλά τώρα η Ευρώπη πλήττεται από την ασθένεια».
Το πλέον ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Μωραΐτης διέγνωσε πολλούς ασθενείς με ιλαρά, τις περισσότερες ίσως από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία: «Τα κρούσματα είναι συχνότερα. Πιο παλιά ήταν ζήτημα αν συναντούσαμε ένα κρούσμα μέσα στη διετία. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο είδα τουλάχιστον τέσσερις ασθενείς με ιλαρά και το 50% των περιστατικών δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ κατά της ιλαράς».

Η «θωράκιση» των ευάλωτων πληθυσμών παραμένει το ζητούμενο για τον γιατρό, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικότερο, ίσως, λόγο, για τον οποίο χιλιάδες γονείς και στην Ελλάδα αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους: «Η ιλαρά ήταν μία νόσος που είχε εξαφανιστεί με το τριπλό εμβόλιο MMR, όπως ονομάζεται το μικτό εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας που κάναμε. Τέλη της δεκαετίας του ‘90 το MMR κατηγορήθηκε ότι προκαλεί αυτισμό. Καλλιεργήθηκε, δηλαδή, η υποψία ότι ανάμεσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η πρόκληση αυτισμού. Το 1998 με τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» υπήρξε ένας γιατρός, ο οποίος υπέγραψε μία μελέτη που κατηγορούσε το MMR. Τα στοιχεία του καταρρίφθηκαν, ενώ ο ίδιος διαγράφτηκε από το μητρώο ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, παραδεχόμενος ότι εξυπηρέτησε άλλα συμφέροντα. Το χειρότερο βέβαια ήταν πως αυτή η ιστορία οδήγησε σε πολλά ανεμβολίαστα παιδιά, παράλληλα με την αύξηση θανάτων ή μόνιμων εγκεφαλικών βλαβών από ιλαρά. Υπάρχουν πολλές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα βρογχίτιδες, ωτίτιδες και εγκεφαλίτιδες».
Η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού της ιλαράς που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα, απαιτεί εγρήγορση για τον κ. Γιώργο Μωραΐτη, ο οποίος τόνισε: «Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση του κοινού και πέρα από τα προληπτικά υγειονομικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, επιμένω στην αναγκαιότητα των παρεμβάσεων για τον εμβολιασμό στα άτομα που έχουν ανάγκη. Ειδικά για τα παιδιά από 18 μηνών κι έπειτα, η επίσκεψη στον γιατρό είναι αδιαπραγμάτευτη. Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που το εμβόλιο χορηγείται εντελώς δωρεάν και δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Το πάθημα της έξαρσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ας μας γίνει μάθημα. Να αποβληθούν οι φοβίες περί αυτισμού και ότι από πίσω κρύβονται δήθεν συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το