Τοπικά

Απάντηση του Δήμου Ρήγα Φεραίου για την ονομασία της πλατείας Ρολογιού

Από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου ανακοινώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής, αναφορικά με την επίθεση της δημοτικής παράταξης ΛΑ.Σ. και του κ. Παπαϊωάννου για την ονομασία της «Πλατείας Ρολογιού».
«Η συγκεκριμένη πλατεία κατασκευάσθηκε κατόπιν χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΠΑ του έτους 2012, με τίτλο «Οικιστικές αναπλάσεις στη Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Ν. Μαγνησίας-Πλατεία Ρολογιού», η συγκεκριμένη ονομασία υπάρχει μέσω της αντίστοιχης μελέτης (υπ’ αριθμ. 3/2012). Κατόπιν ο συγκεκριμένος τίτλος και ονομασία της πλατείας ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή προς έγκριση (με τις υπ’ αριθμ. 193/2011Δ.Σ., 212/2013Δ.Σ., 215/2013Δ.Σ., 43/2013Ο.Ε. και 83/2012Ο.Ε. αποφάσεις με τον τίτλο Πλατεία Ρολογιού, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου). Οι ανωτέρω αποφάσεις, εγκρίθηκαν με την επωνυμία «Πλατεία Ρολογιού», με ομόφωνη απόφαση από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή.

Εντύπωση προκαλεί η θέση των δύο δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με την πρόταση του επικεφαλής τους κ. Πάσχου, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου, με τους ανωτέρω σήμερα να μειοψηφούν και να διαφωνούν, ενώ δεν ενοχλήθηκαν κατά την προηγούμενη θητεία τους, με την ονομασία της «Πλατείας Ρολογιού».
Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο προέβη απλά σε συμπλήρωση, στο ήδη υπάρχον όνομα της πλατείας, με το όνομα Κωνσταντίνος Κανάρης και όχι σε αλλαγή.
Το πρόβλημα, το οποίο εφηύραν, είναι πως προσβάλλουμε τους αγώνες των ηρώων της εθνικής αντίστασης και τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας για την αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής και ιδιαιτέρα της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ Βελεστίνου την 1η Αυγούστου 1944. Γι’ αυτά έχουμε να απαντήσουμε τα εξής: Εάν οι καλοθελητές έκαναν τον κόπο πριν από οποιαδήποτε δημοσίευση κάποιας ανακοίνωσης γεμάτη «αγανάκτηση», να επισκέπτονταν τον δήμο μας ή να ενημερώνονταν, απλά θα γνώριζαν πως, στην είσοδο της πόλης του Βελεστίνου, σε κομβικό σημείο, υπάρχει πλατεία, εντός της οποίας έχει ανεγερθεί μνημείο για την Εθνική Αντίσταση, το οποίο ενισχύει την ιστορική μας μνήμη.
Από εκεί αρχίζει επίσης η οδός της Εθνικής Αντίστασης, που αποτελεί τη δεύτερη είσοδο της πόλης του Βελεστίνου, καθόσον η πρώτη φέρει την ονομασία του εθνομάρτυρα και κορυφαίου του Ελληνικού Διαφωτισμού Ρήγα Φεραίου.

Επίσης, στον προαύλειο χώρο του μητροπολιτικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπάρχει μνημείο, με τα ονόματα όσων θυσιάστηκαν προς όφελος της πατρίδας. Επιπλέον, με προσωπική απόφαση του δημάρχου, Δημήτρη Νασίκα, μετά από πρόταση της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κερασιάς κ. Χασιώτη, έγινε ο εξωραϊσμός του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Άνω Κερασιά, αποτίοντας τιμή στους αγωνιστές του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, γεγονός που επιμελώς αποσιώπησε η ΛΑ.Σ. Ρήγα Φεραίου με τον επικεφαλής της, κ. Παπαϊωάννου Απόστολο.
Όμως, ένας τόπος πρέπει να τιμά και τη σύγχρονη ιστορία του και ένα αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί και ένας άνθρωπος, που επί των ημερών του έγιναν σημαντικά και μεγαλόπνοα έργα. Το όνομά του είναι Κωνσταντίνος Κανάρης και οφείλουμε ως ελάχιστη τιμή, να ονοματοθετήσουμε ένα έργο κοντά στη γειτονιά του, κοντά στο δημαρχείο, όπου έζησε και έδρασε τόσα χρόνια. Και ένα έργο, το οποίο εάν αναζητήσουμε την αρχή του, θα βρούμε τις ιδέες του και την υπογραφή του. Για αυτό τον λόγο επεκτείναμε και δεν αλλάξαμε την επίσημη ονομασία «Πλατεία Ρολογιού», που όπως αποδεικνύουμε μέσω των στοιχείων των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων του Δήμου, ελπίζουμε να έγινε σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το