Ελλάδα

Η απάντηση του υπουργού Υγείας στο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian

«Bέλη» εναντίον της βρετανικής εφημερίδας Guardian εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσής του ο υπουργός Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που κάνει λόγο για αναπαραγωγή ανεύθυνης καταστροφολογίας εκπροσώπων μιας «ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας» και υπογραμμίζει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο ΕΣΥ». Σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι στην Ελλάδα «ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν, πεθαίνουν».

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012 και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:«Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, “γιατρεύει τις πληγές” της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5, 1% του ΑΕΠ (από το 4,6% – 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια”, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

 

Η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευσθούν για άλλη μια φορά».

«Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς» ολοκληρώνει λέγοντας η ίδια ανακοίνωση.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian
Σε δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στα «αυξανόμενα ποσοστά θνησιμότητας, η άνοδος στις απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα την ώρα που η λιτότητα στη χώρα σφυροκοπά τους ασθενέστερους της κοινωνίας».
Ισχυρίζεται, μάλιστα, δε, ότι ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν, πεθαίνουν.

 

 

Το δημοσίευμα γράφει ότι τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει γιατροί και συνδικάτα, δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η πιο χαοτική της ΕΕ και πως η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, οι ασθενείς που θα μπορούσαν να ζουν, πεθαίνουν» δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».

 
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αποκάλυψαν ότι το 10% περίπου των ασθενών στην Ελλάδα βρισκόταν σε κίνδυνο να αναπτύξει δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, με περίπου 3.000 θανάτους να αποδίδονται σε αυτές.
Ο ρυθμός εμφάνισης ήταν σημαντικά υψηλότερος σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους νεογνών. Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα αναφέρονται σε κρούσματα μεταξύ του 2011 και του 2012 – τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο Γιαννάκος αναφέρει πως το πρόβλημα έχει χειροτερέψει.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το