Ελλάδα

Η απάντηση του Ν. Φίλη σε ερώτηση μαθητή για τη διδασκαλία των Αρχαίων

filis

Κριτική για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών δέχτηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από έφηβο βουλευτή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 21ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

Ο έφηβος βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Μπακάλης κατηγόρησε τον υπουργό για «εμμονή στην περικοπή διδακτικών ωρών των Αρχαίων Ελληνικών».
Αμέσως, ο υπουργός του απάντησε ότι «δεν είναι λογικό στην πρώτη γυμνασίου να διδάσκονται περισσότερα αρχαία παρά νέα ελληνικά».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το να γνωρίζει κάποιος καλά τα αρχαία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να μιλήσει καλά και τα νέα ελληνικά. «Όπως ένα φυτό δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ρίζες του, έτσι και τα νέα ελληνικά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα αρχαία» είπε στη δευτερολογία του ο νεαρός βουλευτής, που καταχειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους του.
«Μην αντιμετωπίζετε ιδεολογικά το θέμα των αρχαίων» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Φίλης.
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα αρχαία πρέπει να διδαχθούν, είτε από πρωτότυπο στο λύκειο, είτε από μετάφραση στο γυμνάσιο και να δοθεί έμφαση στη λογοτεχνία και γενικότερα στη διδασκαλία της γλώσσας, της «ζωντανής γλώσσας του λαού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «με την οποία συνεννοούμαστε σήμερα μεταξύ μας και όπως ξέρετε έχει παρεισφρήσει σήμερα το φαινόμενο των greeklish. Τα παιδιά, εσείς, βομβαρδίζεστε από τον οπτικό πολιτισμό και χρειάζεται να συζητήσουμε σοβαρά με εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς της γλώσσας το πρόβλημα της γλωσσικής διδασκαλίας».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το