Τοπικά

Απανωτές ρυθμίσεις χρεών από εμπόρους του Βόλου

Σε απανωτές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να κρατήσουν τα καταστήματά τους ανοικτά βρίσκονται οι έμποροι του Βόλου που σε μια περίοδο με υποτονική κατανάλωση και αυξημένους φόρους, προσπαθούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΗ, Ταμεία, ώστε να αντέξουν τα βάρη των υποχρεώσεων.

Μάλιστα εκτός από τις ρυθμίσεις οι έμποροι πρέπει να ανταπεξέλθουν και στις τρέχουσες υποχρεώσεις που γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, καθώς η κατανάλωση βαίνει μειούμενη, τα έσοδα περιορίζονται και η πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει πιο δραστικά μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για το ελληνικό εμπόριο με τις επιχειρήσεις να είναι χρεωμένες και να έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν. Έτσι προσφεύγουν στις ρυθμίσεις για να διασωθούν, οι οποίες αφορούν στα Ταμεία, την εφορία, τις Τράπεζες, τη ΔΕΗ, για τον ΦΠΑ. Αυτό που φαίνεται είναι πως οι έμποροι κάνουν ρύθμιση στη ρύθμιση, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην προηγούμενη και έτσι αναγκάζονται νέα ρύθμιση. Είναι μια νοσηρή κατάσταση που δυστυχώς για κάποιους δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο μέχρι και 40%, ενώ ένα 20% των φορολογουμένων θα πληρώσουν και διπλάσιο φόρο. Η κατάσταση είναι ασφυκτική και αυτό επηρεάζει την κατανάλωση που μειώνεται μέσα με τη μέρα. Με υψηλούς φόρους, συρρικνωμένο εισόδημα των καταναλωτών, είναι φυσικό επόμενο οι τζίροι των καταστημάτων να είναι πεσμένοι».

Και προσθέτει πως για να φτάσει κάποιος σε ρύθμιση, σημαίνει ότι έχει απολέσει ένα μεγάλο μέρος του τζίρου του. Οποιοδήποτε ποσό και αν είναι στη ρύθμιση, όταν έρχονται καινούριες υποχρεώσεις, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Υπάρχουν έμποροι που έχουν να κάνουν ταυτόχρονα ακόμη και πέντε διαφορετικές ρυθμίσεις σε μια εμπορική αγορά που συρρικνώνεται. Μάλιστα για τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού έρχονται μέτρα-φωτιά, όπως από τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου.
Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε πως και ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση των εμπόρων. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπήκαν, αφού οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η αγορά δεν έχει ανάγκη από ρυθμίσεις, αλλά από μέτρα ανάπτυξης για να ξεφύγουμε από τη δεκαετή κρίση, με αποτέλεσμα να μετράμε συνεχή λουκέτα. Στην Ελλάδα χάθηκαν πάνω από 300.000 επιχειρήσεις και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το