Ελλάδα

Απάλλαξαν έμπορο ναρκωτικών με 628 κιλά MDMA

Στη Κύπρο μπορεί να συμβούν όλα. Ακόμα και να κυκλοφορεί ελεύθερος μεγαλέμπορος ναρκωτικών, με τις «ευλογίες» του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει από το Σύνταγμα την εξουσία να διατάσσει και να ακυρώνει όποια ποινική δίωξη επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις ή να ελέγχεται δικαστικώς.

Προσφάτως αποφάσισε να μην ασκήσει ποινική δίωξη σε ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας (διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών) για κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία με βαρυποινίτη, με σκοπό να βρουν βίντεο με προσωπικές στιγμές της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών για να την διασύρουν. Τέτοιο βίντεο δεν υπήρξε ποτέ. Ο γενικός εισαγγελέας επικαλέστηκε, χωρίς να εξηγήσει, λόγους «δημοσίου συμφέροντος» και έκλεισε την υπόθεση, παρά το ότι η έρευνα ποινικού ανακριτή διαπίστωνε την διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον αξιωματικό.

Με τον ίδιο τρόπο ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου απέσυρε τις κατηγορίες κατά του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν της εταιρείας Intellexa για παρακολουθήσεις με ένα κατασκοπευτικό βαν που είχε εντοπιστεί στη Λάρνακα. Καταδικάστηκε μόνο η εταιρεία σε πρόστιμο λίγων χιλιάδων ευρώ και αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά του Ντίλιαν με την δικαιολογία ότι ήταν αβέβαιη η έκβαση της δίκης!

Ένας μέσα ένας έξω

Πριν λίγες μέρες το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου επέκρινε έντονα τον γενικό εισαγγελέα, γιατί απέσυρε σοβαρότατες κατηγορίες από άτομο που δικαζόταν για εμπόριο ναρκωτικών, αλλά επέτρεψε τη δίκη και τη καταδίκη συνεργού του για την ίδια υπόθεση.

Τα δύο άτομα είχαν συνωμοτήσει να μεταφέρουν μέσα σε φορητές ψησταριές χιλιάδες χάπια έκσταση (628 κιλά) στην Αυστραλία. Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας για τον ένα αποφάσισε αναστολή δίωξης και ο άλλος, για τα ίδια αδικήματα, καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλακή. Το Ανώτατο Δικαστήριο, διαπίστωσε επιλεκτική μεταχείριση και μείωσε κατά 5 χρόνια την ποινή, επικρίνοντας τη στάση του γενικού εισαγγελέα.

Η αναστολή ποινικής δίωξης που αποφασίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα για τον ένα κατηγορούμενο στην υπόθεση της μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, λειτούργησε ως ελαφρυντικό στοιχείο για τον άλλον κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση και καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζοντας έφεση που αφορούσε την άνιση μεταχείριση των δύο κατηγορουμένων, αποφάνθηκε ότι ναι μεν η ποινή των 23 ετών φυλάκισης δεν ήταν υπερβολική, αλλά θα έπρεπε να μειωθεί γιατί ο άλλος κατηγορούμενος για τα ίδια ακριβώς αδικήματα απαλλάχθηκε από τον γενικό εισαγγελέα με αναστολή ποινικής δίωξης για τις πλέον σοβαρές κατηγορίες, οι οποίες προβλέπουν σε περίπτωση καταδίκης ακόμα και ισόβια.

Η υπόθεση αφορούσε 628 κιλά χαπιών έκσταση τα οποία είχαν κρυφτεί σε φορητές ψησταριές, και εξήχθησαν με εμπορευματοκιβώτιο από τη Λεμεσό στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Έτσι έστησαν το «ναρκο -μπάρμπεκιου»

Μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2019, έμπορος ναρκωτικών επικοινώνησε με τον καταδικασθέντα και του πρότεινε να τον βοηθήσει για να εξαχθεί ακτοπλοϊκώς μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών MDMA (χάπια έκσταση) από την Κύπρο στην Αυστραλία. Αυτά θα τα έκρυβαν εντός φορητών ψησταριών. Ο καταδικασθείς αποδέχθηκε την πρόταση. Για αυτό το λόγο, μίσθωσε αποθήκη σε υπόγειο χώρο σπιτιού στη Λεμεσό για την μεταφορά και φύλαξη των ναρκωτικών και των ψησταριών. Τέλη Μαρτίου του 2019 τα ναρκωτικά συνολικού βάρους 628 κιλών και 63,3 γρ. εισήχθησαν στη Κύπρο με ιστιοφόρο σκάφος. Με ενέργειες του καταδικασθέντα αυτά φυλάχτηκαν στην αποθήκη. Στη συνέχεια παρήγγειλε σε συγκεκριμένη εταιρεία την κατασκευή 200 ψησταριών με συγκεκριμένες διαστάσεις και 200 μεταλλικές βάσεις. Το σχετικό τιμολόγιο, κατόπιν οδηγιών του καταδικασθέντα, εξεδόθη σε εταιρεία της Αυστραλίας αφού αυτός είχε ενημερώσει την κατασκευάστρια εταιρεία πως οι ψησταριές θα εξάγονταν στην Αυστραλία.

Τον Μάϊο του 2019 ο καταδικασθής με τη βοήθεια του συγκατηγορούμενου του έκρυψε τα πιο πάνω ναρκωτικά εντός των ψησταριών. Τα ναρκωτικά είχαν συσκευαστεί σε 346 νάϊλον σακούλες, οι οποίες τοποθετήθηκαν ανά τρεις ή τέσσερεις συσκευασίες στην κοιλότητα 119 ψησταριών μαζί με συμπιεσμένο και άλλο υλικό. Στις υπόλοιπες ψησταριές τοποθετήθηκε μόνο το συμπιεσμένο υλικό. Ακολούθως όλες οι ψησταριές (και οι 200) καλύφθηκαν στο κάτω μέρος τους με τις 200 μεταλλικές βάσεις, έτσι ώστε να μην ήταν ορατό το περιεχόμενο που υπήρχε στην κοιλότητα τους.

Στις 28 Μαΐου 2019 οι ψησταριές, με τη βοήθεια του καταδικασθέντα και άλλων ατόμων, τοποθετήθηκαν σε κοντέινερ το οποίο μεταφέρθηκε σφραγισμένο στο νέο Λιμάνι Λεμεσού. Τα σχετικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Τελωνείο Λεμεσού, έλεγαν πως το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε 200 «κυπριακά μπάρμπεκιου» με παραλήπτη εταιρεία της Αυστραλίας. Στις 4 Ιουνίου 2019 το κοντέινερ φορτώθηκε σε εμπορικό πλοίο και αναχώρησε την ίδια ημέρα για την Αυστραλία.

Στις 9 Ιουλίου 2019 η ΥΚΑΝ (Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών) έλαβε πληροφορία ότι τον Ιούνιο του 2019 είχε εξαχθεί ακτοπλοϊκώς από την Κύπρο στην Αυστραλία μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Το όνομα του καταδικασθέντα, και άλλων ατόμων, αναφερόταν στην εν λόγω πληροφορία. Ακολούθησαν εξετάσεις εκ μέρους της αστυνομίας για εντοπισμό του συγκεκριμένου κοντέινερ. Επειδή κατά τον χρόνο που λήφθηκε η πληροφορία το πλοίο ήταν εν πλώ, ενημερώθηκαν σχετικά και οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας.

Στις 17 Ιουλίου 2019 το πλοίο από την Κύπρο κατέπλευσε στο λιμάνι του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου από έλεγχο που διενήργησαν οι εκεί αρμόδιες αρχές, εντοπίστηκαν εντός του κοντέινερ τα ναρκωτικά. Οι αρχές της Αυστραλίας προχώρησαν σε ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών, και στην πορεία προχώρησαν στη σύλληψη και ποινική δίωξη δύο ατόμων που είχαν εμπλοκή με αυτά.
Τέλη Νοεμβρίου του 2019 οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας απέστειλαν στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αίτημα με το οποίο ζητούσαν την συνδρομή της Κυπριακής Αστυνομίας για να διενεργηθούν έρευνες σε οικήματα του καταδικασθέντα, του συνεργού του που απαλλάχθηκε από τον γενικό εισαγγελέα καθώς και εταιρείας συμφερόντων του τελευταίου. Τέλη Δεκεμβρίου του 2019, οι ανακριτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισαν όπως προχωρήσουν και οι ίδιες στην διερεύνηση της υπόθεσης. Από το μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώθηκε, κρίθηκε δικαιολογημένη η ποινική δίωξη τόσο του καταδικασθέντα όσο και του συγκατηγορούμενου του που τελικώς τη γλίτωσε.

«Αθώος» χωρίς εξηγήσεις

Οδηγήθηκαν και οι δύο στο Κακουργιοδικείο, δήλωσαν μη παραδοχή στις κατηγορίες και ξεκίνησε η ακρόαση με την κατάθεση 24 μαρτύρων. Απέμεναν ακόμα 25 μάρτυρες, όταν ο γενικός εισαγγελέας ως κατηγορούσα αρχή, στη μέση της δίκης, ανακοίνωσε πως αποσύρει τις κατηγορίες του ενός εκ των δύο, προσθέτοντας εναντίον του μόνο μία κατηγορία που αφορούσε συνωμοσία για την εξαγωγή των ναρκωτικών και η οποία τιμωρείται με μέγιστη ποινή τα 7 χρόνια. Ο κατηγορούμενος, εναντίον του οποίου αποσύρθηκαν οι σοβαρές κατηγορίες, δήλωσε ενοχή στην κατηγορία της συνωμοσίας και καταδικάστηκε σε μια ποινή «χάδι», η οποία, όπως πληροφορούμαστε, ούτε καν την εξέτισε, καθώς εξήλθε σε λίγους μήνες από τη φυλακή, με απονομή χάρης.

Πίσω από τα σίδερα

Ο άλλος κατηγορούμενος, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για τα ίδια ακριβώς αδικήματα, αναγκάστηκε να δηλώσει ενοχή στις δύο πιο σοβαρές κατηγορίες και να καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 23 ετών, οι οποίες αποφασίστηκε να συντρέχουν. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Α. Πελεκάνος, αγορεύοντας στο Κακουργιοδικείο υποστήριξε πως υπήρξε άνιση μεταχείριση του πελάτη του, καθώς ο συγκατηγορούμενός του απαλλάχθηκε με αναστολή ποινικής δίωξης από τον γενικό εισαγγελέα και ζήτησε να λειτουργήσει αυτή η απόφαση ως ελαφρυντικός παράγοντας. Το Κακουργιοδικείο, στην απόφασή του ανέφερε πως «…δεν υπάρχουν ενώπιόν μας στοιχεία για το εύρος της εμπλοκής του με τον τρόπο που εισηγήθηκε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, ότι, δηλαδή, (αυτός που απαλλάχθηκε) είχε εξίσου σημαντική εμπλοκή στην υπόθεση όπως αυτή του κατηγορούμενου. Το Κακουργιοδικείο υποστήριξε πως δεν αποκαλύπτεται όμοια εμπλοκή των δύο κατηγορουμένων στα αδικήματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν λανθασμένη εκτίμηση, αφού, τόσο το μαρτυρικό υλικό όσο και η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, καταδείκνυαν πως και οι δύο είχαν ακριβώς την ίδια εμπλοκή.
Διοικητής ΥΚΑΝ για υπόθεση με 645 κιλά MDMA

Παραδοχή ίδιας εμπλοκής

Πριν από την ακρόαση της έφεσης, που κατατέθηκε από τον κατηγορούμενο για δυσμενή μεταχείριση, η εισαγγελέας, που εκπροσωπούσε τον γενικό εισαγγελέα, «ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές δήλωσε πως και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν την ίδια σημαντική εμπλοκή στην όλη παράνομη επιχείρηση κατοχής και εξαγωγής των ναρκωτικών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «…δεν αμφισβητούμε και δεν έχει αμφισβητηθεί και πρωτόδικα ότι ο πρώην συγκατηγορούμενος (αυτός που απαλλάχθηκε) είχε εξίσου σημαντική εμπλοκή στην όλη επιχείρηση όπως ακριβώς και ο εφεσείων (αυτός που καταδικάστηκε σε 23 χρόνια)». Το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε πως επικροτεί την «αντικειμενική στάση της ευπαίδευτης δικηγόρου της Δημοκρατίας (κράτους), η οποία συνάδει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο που ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υποθέσεις».

Επιλεκτική μεταχείριση

Το Ανώτατο Δικαστήριο, κάνοντας αναφορά στη νομολογία, υποστήριξε ότι «η εξουσία του γενικού εισαγγελέα να αναστέλλει ποινικές διώξεις είναι μεν ανέλεγκτη, αλλά η αρχή της ισότητας, όπως καθιερώνεται στο Άρθρο 28 του Συντάγματος, είναι καθολική. Η ισονομία και ισοπολιτεία αποτελούν την πεμπτουσία της Δικαιοσύνης. Η επιλεκτική μεταχείριση των παραβατών αποδυναμώνει το δίκαιο και καταστρατηγεί το κράτος δικαίου».

Μείον 5 χρόνια

Στην απόφαση γίνεται επίσης άλλη αναφορά στη νομολογία, σημειώνοντας πως «στάθμιση των γεγονότων που ακολούθησαν την καταχώριση αναστολής ποινικής δίωξης εναντίον των συγκατηγορουμένων του εφεσείοντα, αφήνει τη σαφή εντύπωση απροθυμίας των εισαγγελικών αρχών να προσάξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους συνεργούς του εφεσείοντα». Κατόπιν αυτών, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σύνθεση του δικαστές Κ. Σταματίου, Χ. Μαλαχτού και Ι. Ιωαννίδη, αποφάσισε πως μόνο και μόνο για να μετριασθεί το αίσθημα αδικίας που προκάλεσε η άνιση μεταχείριση των δύο παραβατών λόγω της αναστολής ποινικής δίωξης εναντίον του ενός, οι ποινές φυλάκισης των 23 ετών μειώνονται σε 18 έτη.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το