Τοπικά

Απαλλακτικό βούλευμα για εννέα πρώην και νυν υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ μετά από μήνυση της ΕΡΓΗΛ

Νέα δεδομένα στην πολυετή δικαστική διαμάχη που εκκρεμεί μέχρι σήμερα, ανάμεσα στην ΕΡΓΗΛ ΑΤΕ και τη ΔΕΥΑΜΒ. Αθώοι κηρύχθηκαν οι εννέα από τους δέκα πρώην και νυν υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, ύστερα από μήνυση της ΕΡΓΗΛ για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Βόλου. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο κοινοποιήθηκε χθες στα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, ήταν απαλλακτικό.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, αλλά και την ενημέρωση του συνηγόρου υπεράσπισης – δικηγόρου Βόλου Νίκου Παπαπέτρου, η μήνυση της ΕΡΓΗΛ ασκήθηκε με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα που προέβλεπε ότι τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, παρότι εργάζονται σε ΝΠΙΔ. Όμως, από 01/01/2019 που τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας και την κατάργηση του άρθρου 263Α του προϊσχύσαντος Π.Κ., οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δεν υπάγονται στην έννοια του «υπαλλήλου», όπως ορίζεται στο άρθρο 13 περ.α ΠΚ, δεδομένης της συσταλτικής οριοθέτησης της έννοιας του υπαλλήλου.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου που είχε παραπέμψει την υπόθεση στη Λάρισα, με βούλευμά του είχε επισημάνει ότι παρόλη την κατάργηση του ανωτέρου άρθρου, ίσχυε ο νόμος για τους εννέα, καθώς ασκούσαν δημόσια εξουσία. Όμως το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας έκανε δεκτή την έφεση που ασκήθηκε από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ, συντασσόμενο με το σκεπτικό ότι τα στελέχη της επιχείρησης δεν είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και δεν μπορούν να τελέσουν το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
Για τον δέκατο εργαζόμενο της ΔΕΥΑΜΒ έχει αποδοθεί κατηγορία που αφορά άλλο αδίκημα και έτσι δεν συμπεριλήφθηκε στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το