Τοπικά

Απαλλαγή για τρεις υπαλλήλους του Δήμου Βόλου και μία καταδίκη για την υπόθεση με τα πλαστά πτυχία

Απάλλαξε τους τρεις υπαλλήλους του Δήμου Βόλου και καταδίκασε τη μία χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, όσον αφορά στην υπόθεση με τα πλαστά πτυχία τους, με τα οποία φέρονται να είχαν προσληφθεί στην υπηρεσία τους.
Οι τέσσερις υπάλληλοι είχαν καταθέσει εφέσεις κατά αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, με τις οποίες κρίθηκαν αυτοί ένοχοι για τις αξιόποινες πράξεις της πλαστογραφίας μετά χρήσεως, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό όφελος και συνολικά ζημία σε βάρος του Δημοσίου και εν προκειμένω του Δήμου Βόλου, για ποσό που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Οι τρεις εκ των τεσσάρων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν της κατηγορίας της πλαστογραφίας και της απάτης, καθώς υφίσταται πλέον δεδικασμένο με την απόφαση του Αρείου Πάγου (3/2019), αναφορικά με την καθαρίστρια από τον Βόλο, καθώς δέχθηκε ότι «η πράξη τελέστηκε με την άπαξ ως άνω προκληθείσα πλάνη με θετική ενέργεια. Δεν μπορεί δε να θεωρηθεί, ότι η πράξη αυτή της απάτης συνεχίστηκε και τελέσθηκε κατ’ εξακολούθηση, δηλαδή με περισσότερες πράξεις, με παρασιώπηση της αλήθειας, ήτοι με παράλειψη ανακοίνωσης, κάθε μήνα που εισέπραττε τον μισθό της, περί της πλαστότητας του τίτλου και έλλειψης του απαιτούμενου τυπικού προσόντος, δηλαδή με τη μορφή του διαφορετικού υπαλλακτικού τρόπου, διότι υπό τα ανωτέρω περιστατικά, δεν θεμελιώνονται αυτοτελείς απάτες, χωρίς την πρόκληση κάθε φορά νέας χωριστής πλάνης προκληθείσας από νέα χωριστή απατηλή συμπεριφορά και την πρόκληση νέας διαφορετικής βλάβης».

Επίσης οι τρεις υπάλληλοι που κατηγορούνταν για την απάτη εις βάρος του Δήμου για ποσό που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, απαλλάχθηκαν, καθώς με τον νέο Ποινικό Κώδικα για ποσά κάτω των 120.000 ευρώ το αδίκημα από κακουργηματικού χαρακτήρα γίνεται πλημμεληματικού και παραγράφεται είτε με την πάροδο πενταετίας, είτε οκταετίας. Η τέταρτη υπάλληλος, αν και εμπίπτει και η δική της υπόθεση στην απόφαση του Αρείου Πάγου (3/2019), δεν απαλλάχθηκε και καταδικάστηκε για απάτη, καθώς το συνολικό ποσό που φέρεται να εισέπραξε από το 2004 που φέρεται να είχε προσληφθεί στον Δήμο, ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Το Πενταμελές Εφετείο της επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή, ενώ η εισαγγελική πρόταση ήταν για ποινή τριών ετών. Οι υπάλληλοι προσέφυγαν στο Πενταμελές Εφετείο κατά των αποφάσεων του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και συγκεκριμένα της υπ’ αριθμ. 558/22-12-2017 εις βάρος γυναίκας υπαλλήλου και της της υπ’ αριθμ. 195/08-05-2017 εις βάρος τριών άλλων υπαλλήλων του Δήμου Βόλου. Η υπόθεση αφορά στην προσκόμιση πλαστών πιστοποιητικών από τους ανωτέρω για την πρόσληψή τους στους πρώην Δήμους Βόλου, για την πρώτη εκ των κατηγορουμένων, που καταδικάστηκε για απάτη και Ν. Ιωνίας (τώρα Δήμος Βόλου επίσης) για τους λοιπούς τρεις, που απαλλάχθηκαν. Ο Δήμος Βόλου παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή εναντίον των τεσσάρων υπαλλήλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το