Τοπικά

Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις Ομάδες Παραγωγών

 

Την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), σε περίπτωση αγοράς γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα στις Ομάδες Παραγωγών, αλλά και παράταση στην προθεσμία αλλαγής των Καταστατικών στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Για το θέμα της απαλλαγής των Ομάδων Παραγωγών από τον ΦΠΑ, υπάρχει πρόβλεψη στο Άρθρο 35 του πολυνομοσχεδίου και μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Κάθε Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ) του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος των μελών της, εξομοιώνεται με την αγροτική εκμετάλλευση και έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτήν, ανεξάρτητα από την αξιοποίηση γεωργικής γης ή την εκτροφή παραγωγικών ζώων και μελισσοσμηνών.
Ως προς την ΟΠ εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ως προς την απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), σε περίπτωση αγοράς γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και ως προς την ηλεκτροδότησή τους με αγροτικό ρεύμα.
Κάθε ΟΠ ελέγχεται ετησίως από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας της, ως προς την τήρηση της υποχρέωσης εγγραφής της στο ΕΜΑΣ, και μια φορά ανά τριετία, ως προς την τήρηση της υποχρέωσης λειτουργίας της αποκλειστικά προς όφελος των μελών τους».

Παράταση στην προσαρμογή
των Καταστατικών
Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, μια ακόμη διευκόλυνση προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά την χορήγηση παράτασης στην προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ειδικότερα, στο Άρθρο 36 αναφέρονται σχετικά:
«Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) για την προσαρμογή των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών, παρατείνεται από τη λήξη της, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Όσοι ΑΣ λειτουργούν και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως τις 30/6/2024. Η προσαρμογή του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣ που λαμβάνεται με την απαρτία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 13 και με την πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 14.
Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, για τους ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 31 και διαγράφονται από το ΕΜΑΣ».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεύτερο σερί ντέρμπι με Πανσερραϊκό για Ανόρθωση

Από ντέρμπι σε ντέρμπι πηγαίνει η Ανόρθωση στην Α2 Γυναικών. Για τη 12η αγωνιστική του…

14 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Έπαιζε μουσική χωρίς άδεια

Ένας 32χρονος συνελήφθη, σήμερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στον Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου,…

14 Ιανουαρίου 2024

Την Αγχίαλο εκτός έδρας αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός

Με το… δεξί θέλει να μπει στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος Α’ ΕΠΣΘ ο Ολυμπιακός,…

14 Ιανουαρίου 2024

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο αγνώστων στοιχείων» – Τι ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, μερικές…

14 Ιανουαρίου 2024

Διευθυντής ορχήστρας κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση σε ανήλικο

Ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας στη Βρετανία, ο Γιαν Λέιθαμ Κένιγκ, κατηγορήθηκε για διάπραξη σεξουαλικών παραβάσεων…

14 Ιανουαρίου 2024

Μόνο μια φορά έχει νικήσει τον Αστέρα ο Βόλος

Έντεκα παιχνίδια μετρά η προϊστορία των αναμετρήσεων Βόλος-Αστέρας, ανεξαρτήτου έδρας, με απολογισμό για τον Βόλο…

14 Ιανουαρίου 2024