Τοπικά

Απαλλάχθηκε ο Α. Μπέος από την κατηγορία της αντιποίησης τίτλου …λόγω πλάνης

Την απαλλαγή του Αχ. Μπέου από την κατηγορία της αντιποίησης τίτλου αποφάσισε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, παρά την καταδικαστική πρόταση του Εισαγγελέα. Το Δικαστήριο δέχθηκε τον αυτοτελή ισχυρισμό περί συγγνωστής νομικής πλάνης. Δηλαδή, ότι χρησιμοποιούσε παράνομα τον τίτλο του Δημάρχου, επειδή δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομο.

Ο Αχ. Μπέος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Στην απολογία του δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία τέθηκε σε αργία, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι τον καλούν σε συνέντευξη θα πρέπει να εξηγούν με ποια ιδιότητα του ζητούν να μιλήσει. Ο ίδιος δηλώνει, όπως είπε, «αιρετός Δήμαρχος Βόλου, τελών σε αργία» και ποτέ δεν παρουσιάστηκε σε συναντήσεις ως υπεύθυνος του Δήμου Βόλου.

Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι ισχύει η κατηγορία της αντιποίησης τίτλου διότι μεταχειρίζεται αξίωμα που δεν του ανήκει. Ο κάθε Δήμαρχος, όπως είπε, είναι αιρετός. «Το να λες ότι είσαι αιρετός, είναι σαν να λες Δήμαρχος-Δήμαρχος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο Αχ. Μπέος να εκδίδει ανακοινώσεις με υπογραφή «αιρετός Δήμαρχος».
«Αυτόν τον τίτλο θα πρέπει όλοι να τον σέβονται», διαμήνυσε ο Εισαγγελέας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αχ. Μπέος τέλεσε όντως την πράξη της αντιποίησης τίτλου και πρότεινε την καταδίκη του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γ. Σινέλης ισχυρίστηκε ότι για να ισχύει η κατηγορία της αντιποίησης τίτλου, θα έπρεπε να ήταν τίτλος που έχει δώσει η Πολιτεία, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αχ. Μπέος έγινε Δήμαρχος μετά από εκλογές. Ο κ. Σινέλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δόλος και ότι ο κατηγορούμενος δεν παραπλανά κανέναν. «Όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία θα πρέπει να σεβαστούν το γεγονός ότι είναι εκλεγμένος», είπε.

Το προεδρείο του δικαστηρίου έκανε δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό περί συγγνωστής νομικής πλάνης και απάλλαξε τον Αχ. Μπέο από την κατηγορία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και εν αναμονή της απόφασης επικράτησε σκηνικό έντασης στην αίθουσα του δικαστηρίου όταν ο Αχ. Μπέος επιτέθηκε φραστικά στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο» Ιάσονα Αποστολάκη.

Ανεβαίνοντας στην έδρα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε από τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Δήλωση Α. Μπέου

Μετά την ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου ο Αχιλλέας Μπέος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα δεν έγινε κάτι περισσότερο από το νόμιμο και το αυτονόητο. Απλώς αποδείχθηκε ότι υπάρχουν Δικαστές που κρίνουν με βάση το Νόμο και τη συνείδησή τους. Σήμερα αποδείχθηκε ακόμη ότι οι, σχεδόν, αντισυνταγματικές πιέσεις των γνωστών – αγνώστων, δεν μπόρεσαν να παρεμποδίσουν την απόδοση του Δικαίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το