Τοπικά

Απαλλάχθηκαν με βούλευμα14 άτομα για το σημείο «καρμανιόλα» στη Λαρίσης

Απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών οι 14 διωκόμενοι υπάλληλοι αρμοδίων υπηρεσιών και αναδόχων κατασκευαστικών εταιρειών για την κατηγορία της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα, που είχε συμβεί στις 22 Ιανουαρίου 2010 και στο οποίο είχε χάσει την ζωή του ένας 19χρονος, στο 4ο χιλιόμετρο της οδού Λαρίσης.

Για την υπόθεση η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου είχε ασκήσει διώξεις για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών, από την οποία κατά παραυτουργία επήλθε ο θάνατος οδηγού αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες από εισαγγελική πηγή, η απαλλαγή αιτιολογείται από το ότι αιτία του δυστυχήματος ήταν πως στο σημείο γινόταν συσσώρευση νερού όταν έβρεχε, λόγω έλλειψης συστήματος αποχέτευσης, καθώς δεν είχε κατασκευαστεί το απαραίτητο αποχετευτικό έργο. Επίσης στο δυστύχημα είχε συμβάλει και η ταχύτητα, που φέρεται να είχε αναπτύξει το ΙΧ αυτοκίνητο του θανόντα.
Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε πρόσφατα στην κατασκευή αποχετευτικού έργου στο συγκεκριμένο σημείο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ωστόσο και άλλες δικογραφίες αφορούν στο συγκεκριμένο οδικό σημείο καρμανιόλα, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα, έξω ακριβώς από πρατήριο καυσίμων. Πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί σε 12 τουλάχιστον τροχαία ατυχήματα στο ίδιο σημείο, ενώ άγνωστου ύψους είναι οι υλικές ζημιές, που έχουν προκληθεί στα αυτοκίνητα.
Η οικογένεια ενός από τους νεκρούς στα θανατηφόρα τροχαία, που έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο σημείο καρμανιόλα, είχε στραφεί δικαστικά κατά του ελληνικού Δημοσίου με αγωγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.
Πέντε συγγενείς του 19χρονου, που είχε χαθεί στις 22 Ιανουαρίου 2010, στο εν λόγω σημείο, θεωρούν πως το ελληνικό Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ύπαρξη κακοτεχνιών στον δρόμο, πιέζοντας παράλληλα για την επιδιόρθωσή τους, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε νέα θύματα.
Τελευταίο θύμα της καρμανιόλας, όπως είναι γνωστό, ο 41χρονος φωτορεπόρτερ από τον Αλμυρό, που σκοτώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2015. Τα δύο μάλιστα από τα τέσσερα θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν στην ίδια κολόνα ηλεκτροφωτισμού, που βρίσκεται στο επίμαχο σημείο, στη νησίδα της οδού…
Σύμφωνα με τεχνικές γνωματεύσεις, κάθε φορά που έβρεχε, σημειώνονταν ατυχήματα στο εν λόγω σημείο, καθώς συγκεντρώνονταν νερά, που προκαλούσαν υδρολίσθηση των οχημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον τον Μάρτιο του 2006, είχαν συμβεί στο εν λόγω σημείο τρία ατυχήματα… Μάλιστα η Τροχαία Βόλου είχε ζητήσει από τη Διεύθυνση Οδικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ τις δέουσες ενέργειες, για την αποφυγή και άλλων τροχαίων ατυχημάτων.
Επισημαίνεται ακόμη ότι «από την έξοδο του Βόλου (φανάρια Διμηνίου) έως την περιοχή δεν υπάρχουν οριοδείκτες ταχύτητας. Το τμήμα της οδού Βόλου-Λάρισας από τη γέφυρα Ξηριά περίπου έως την εν λόγω περιοχή, το οποίο είναι τμήμα του έργου «Παράκαμψη και είσοδος πόλεως Βόλου», δεν έχει οριστικά παραληφθεί και έχει εντοπισμένες τις ελλείψεις, τόσο από τους πραγματογνώμονες, όσο και από την αρμόδια υπηρεσία. Δεν υπάρχει σήμανση επικινδυνότητας, ούτε προειδοποιητικά σήματα επικινδυνότητας («έργα υπό κατασκευή», «έργα υπό εκτέλεση», «προσοχή ο δρόμος γλιστράει», «σήμανση περιορισμού ταχύτητας»), με αποτέλεσμα ο οδηγός να εισέρχεται στο εν λόγω τμήμα ανυποψίαστος για την υφιστάμενη κατάσταση».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Για τον Οκτώβριο αναβλήθηκε η δίκη στο Εφετείο για τον θάνατο 28χρονου Βούλγαρου οπαδού το 2020

Αναβλήθηκε για τον προσεχή Οκτώβριο η δίκη ενώπιον του Εφετείου για τον θάνατο του 28χρονου…

8 Ιανουαρίου 2024

Αγωνία για ζευγάρι που χάθηκε σε ορεινή περιοχή – Οι εκκλήσεις κυνηγετικών συλλόγων

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ξάνθη για ένα ζευγάρι τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή…

8 Ιανουαρίου 2024

Βιασμός 12χρονης από τον Κολωνό: Κεκλεισμένων των θυρών η διεξαγωγή της δίκης

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί η δίκη για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης…

8 Ιανουαρίου 2024

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα – Έως 19 Ιανουαρίου ανοικτή η πλατφόρμα, πάνω από 200.000 αιτήσεις

Πάνω από 200.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ειδική εφαρμογή στο myAADE για το επίδομα θέρμανσης…

8 Ιανουαρίου 2024

Το CINEDOC παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ»

  Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, ώρα 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ…

8 Ιανουαρίου 2024

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στον δρόμο Καλά Νερά -Αργυρέικα-Βυζίτσα

  Διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Καλά Νερά - Αργυρέικα – Βυζίτσα,…

8 Ιανουαρίου 2024