Τοπικά

Απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι της Μαγνησιακής Πίστης

Την απαλλαγή και των 23 κατηγορούμενων για την υπόθεση της Μαγνησιακής Πίστης αποφάσισε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, καθώς η ποινική δίωξη χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη.

Έτσι η πολύκροτη υπόθεση, που απασχόλησε επί χρόνια την τοπική κοινωνία και είχε στιγματίσει τον πιστωτικό αναπτυξιακό συνεταιρισμό, πλέον θεωρείται λήξασα. Βάσει του νόμου 4619/2019, άρθρο 405, «για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 386 παρ. 1, 386Α παρ. 1 και 2, 387, 389, 390 παρ. 1 εδάφ. α΄, 394, 397 και 404 απαιτείται έγκληση. Για την ποινική δίωξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο 390 παράγραφος 1, εδάφιο β΄, αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα απαιτείται έγκληση». Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 4619/2019, εντός τετράμηνου από της ισχύος του, έπρεπε να υποβληθεί νέα έγκληση κατά των 23 κατηγορούμενων. Έγκληση δεν υποβλήθηκε, οπότε και η δίωξη έπαυσε να είναι παραδεκτή και οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτό τον ισχυρισμό των δέκα συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων ότι η Μαγνησιακή Πίστη αποτελεί πιστωτικό ίδρυμα με την ευρύτερη έννοια του όρου, ενώ σχετική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας είχαν παραπεμφθεί να δικαστούν 23 διατελέσαντες, από διάφορες θέσεις, μέλη των διοικητικών συμβουλίων του αναπτυξιακού πιστωτικού συνεταιρισμού «Μαγνησιακή Πίστη», κατά την περίοδο 2003 ως και 2013. Οι 23 κατηγορούνταν για απιστία στην υπηρεσία από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, με συνολική ζημιά άνω των 120.000 ευρώ. Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με την απόφασή του στις 15 Φεβρουαρίου 2019, είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών και είχε παραπέμψει τα 23 διατελέσαντα από διάφορες θέσεις μέλη των διοικητικών συμβουλίων του Συνεταιρισμού, που είναι Ν.Π.Ι.Δ. με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα.

Καταδίκη 

Ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 150 ημερήσιων μονάδων προς 5 ευρώ ημερησίως επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε έναν Βολιώτη, τον οποίο έκρινε ένοχο για συκοφαντική δυσφήμιση μιας Βολιώτισσας. Ο καταδικασθείς αντιμετώπιζε και την κατηγορία πρόκλησης σωματικής βλάβης, η οποία ωστόσο μετατράπηκε σε όλως ελαφρά και το Δικαστήριο έπαυσε τη δίωξη. Ο Βολιώτης καταδικάστηκε ερήμην με τριετή αναστολή, μόνον για συκοφαντική δυσφήμιση. Παρούσα στο δικαστήριο ήταν η παθούσα που φέρεται να υποστήριξε ότι τον Νοέμβριο του 2019 την είχε συκοφαντήσει ο κατηγορούμενος στον σύζυγό της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το