Άρθρα

Απαιτείται Άμεση Οικονομική Στήριξη των Επαγγελματιών Τουρισμού

Του Γιώργου Καλτσογιαννη

1η Σεπτεμβρίου σήμερα και μπορούμε πλέον να κάνουμε την πρώτη αποτίμηση για την επισκεψιμότητα του Αυγούστου στους προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Σκιαθου τον Αύγουστο μειώθηκε σε ποσοστό 70%, ενώ η αντίστοιχες μειώσεις σε Ρόδο και Χανιά ήταν 60%, στην Κω, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Θεσσαλονίκη 55% και στη Σαντορίνη 63%.
Είναι λυπηρό το καμάρι μας, η απαράμιλλου κάλλους  Σκιάθος μας με τις ομολογουμένως ίσως ομορφότερες παραλίες της Ελλαδος και όχι μόνο,  να έχει φέτος αυτό το αρνητικό ρεκόρ.
Και η πανέμορφη και αγαπημένη Σκόπελός μας όμως επλήγη απο την τουριστική μείωση φέτος το Καλοκαίρι, παρότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές καθώς διαθέτει ένα σύγχρονο λιμάνι για πολλες δεκάδες σκάφη αναψυχής με όλες τις σύγχρονες παροχές και άλλα τρία στο Λουτρακι, το Εληος και τον Αγνωντα.
Και αυτή η διαπίστωση, μας δίνει το έναυσμα του προβληματισμού και της αναζήτησης των αιτιών που οδηγηθήκαμε σ αυτή τη δυσμενή εξέλιξη. Γιατί η υγειονομική και η επακόλουθη και αναπόφευκτη οικονομική κρίση μπορεί να «χτύπησε» παντού αλλά κάπου ήταν περισσότερο ορμητική και κάπου πιο «ευγενική».
Νομίζω ότι η «επένδυση» τις  τελευταίες δεκαετίες στον μαζικό τουρισμό ήταν μια από τις βασικότερες αιτίες της τόσο βίαιης μείωσης επισκεπτών στα νησιά μας, αφού η πανδημία αποθάρρυνε πρωτίστως τις οργανωμένες μαζικές εξορμήσεις και ιδίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς αλλά με εκατοντάδες κλίνες.
Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι οι απώλειες σε τουριστικό προϊόν τον Αύγουστο στην επίσης πανέμορφη Αλόννησο ήταν πολύ μικρότερες και νομίζω αυτό  οφείλεται διότι η ανάπτυξή της έχει εντελώς διαφορετική δομή, ΔΕΝ στόχευσε ποτέ τον μαζικό τουρισμό, αντιθέτως ήταν πάντοτε προσφιλής προορισμός για χιλιάδες σκάφη αναψυχής κάθε έτος, διαθέτει μάλιστα πλέον τρία λιμάνια (Πατητήρι, Βότση, Στενή Βάλλα).
Βέβαια με μεγάλη ικανοποίηση μόλις προχθές ανακοινώθηκε η παραλαβή νέων ξύλινων πλωτών προβλητών απο τον Δήμαρχο Σκιαθου που θ ανακουφίσει και θα δώσει προσωρινή λύση στο χρόνιο πρόβλημα ελλιμενισμού και πρυμνοδετησης των σκαφών αναψυχής στο λιμάνι της Σκιαθου.
Η Αλόννησος διαθέτει και ένα εκπληκτικό θαλάσσιο πάρκο που μπορεί και πρέπει ν αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, και υποβρύχιο μουσείο δηλαδή ένα σπάνιο ναυάγιο που χρονολογείται στο 435πΧ με 4.000 αμφορείς, σε βάθος περίπου 25 μέτρων και το καθιστά επισκέψιμο σε έμπειρους αυτοδύτες.
Συνεπώς οι προσφερομενες δραστηριοτητες που παρέχει η περιοχή μας, που ούτως ή άλλως διαθέτει το απόλυτο συγκριτικό πλεονέκτημα, οι λεγόμενες «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού που προσελκύουν  επισκέπτες υψηλού βιοτικού επιπέδου, μπορούν ν αποτελέσουν το «αντίδοτο» για τα νησιά μας στη σημερινή συγκυρία.
Όσοι λοιπόν φέτος επαγγελματίες τουρισμού δραστηριοποιήθηκαν, μόνο ως ήρωες μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού στη συντριπτική πλειονότητα τους κατέγραψαν ζημιές, έκαναν όμως το καθήκον τους, στήριξαν το τουριστικό profil της πατρίδας μας και την εθνική οικονομία. Τώρα ήρθε η σειρά του κράτους να κάνει το καθήκον του και να στηρίξει αυτούς τους επαγγελματίες. Κάθε ένας απο εμάς οφειλουμε οχι  απλά να καταγράψουμε αλλά να αναδείξουμε το πρόβλημα και να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους. Ειμαι βέβαιος ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κυριακου Μητσοτακη σύντομα θ ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης και στήριξης των επαγγελματιών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το