Τοπικά

Απ. Μούσιος: Να ανοίξουν τα Δημοτικά 1η Ιουνίου με κανόνες

Την ανάγκη να ανοίξουν τα Δημοτικά την 1η Ιουνίου και να λειτουργήσουν μέχρι τέλος του μηνός, εφόσον τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος.
Από τη στιγμή που τα Λύκεια και τα Γυμνάσια άνοιξαν, έστω και με απώλειες μαθητικού δυναμικού, το ενδιαφέρον πλέον έχει στραφεί στα Δημοτικά, όπου βρίσκεται ο μισός μαθητικός πληθυσμός του Νομού.
Συγκεκριμένα, στα Νηπιαγωγεία φοιτούν 2.933 νήπια και προνήπια και στα Δημοτικά 11.141 μαθητές.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, αν τελικά θα ανοίξουν τα Δημοτικά ή όχι. Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι μάλλον οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, αλλά πάλι χωρίς να θεωρείται κάτι σίγουρο.
Ο κ. Απόστολος Μούσιος μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από την ηλεκτρονική έκδοση www.e-thessalia.gr ανέφερε πως «τη Δευτέρα θα μάθουμε, αν τελικά θα ανοίξουν για τους μαθητές τα Δημοτικά, καθώς μέχρι στιγμής τα σχολεία είναι ανοικτά για τους εκπαιδευτικούς. Οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές δημοτικών καθώς και οι προϊστάμενοι νηπιαγωγείων, βρίσκονται καθημερινά στις θέσεις τους για το διοικητικό έργο, ενώ αρκετοί δάσκαλοι μεταβαίνουν στα σχολεία για να έχουν καλύτερο ίντερνετ και να διεξάγουν τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα».

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ο κ. Μούσιος επισήμανε πως «εφόσον τηρηθούν οι υγειονομικοί κανόνες και συνεχιστούν τα σημερινά καλά επιδημιολογικά δεδομένα, τα Δημοτικά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να λειτουργούν από την 1η Ιουνίου. Τα οφέλη για τους μαθητές με την επιστροφή τους στο σχολείο θα είναι πολλαπλά. Πρώτον, θα μπουν σε ένα πλαίσιο κανόνων για τη διαχείριση της πανδημίας. Εδώ ο ρόλος του σχολείου θα είναι διδακτικός για τη λήψη μέτρων προστασίας και πιστεύω ότι τα παιδιά θα προσαρμοστούν κανονικά. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι ακούν ιδιαίτερα τον εκπαιδευτικό, οπότε τους κανόνες υγιεινής και προστασίας θα τους εφαρμόζουν και εκτός σχολείου. Δεύτερον, θα αλλάξει η ψυχολογία των παιδιών που έχουν αναζητήσει τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους. Τρίτον, θα καλυφθούν τα κενά σε γνώσεις, καθώς μπορεί να γίνει και αναδιάρθρωση του διδακτικού προγράμματος».
Ο κ. Μούσιος συμπλήρωσε πως «αν το επιτρέψουν και οι κλιματολογικές συνθήκες, τα μαθήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι τέλος Ιουνίου, και όχι μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπως συμβαίνει όλα τα χρόνια. Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο τα μαθήματα να ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου και όχι τις 11 Σεπτεμβρίου για να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά».

Ερωτηθείς δε πώς θα αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί, με την επέκταση των μαθημάτων σε επιπλέον μέρες, απάντησε πως οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν από την πρώτη μέρα της πανδημίας πως θέλουν να βρίσκονται κοντά στους μαθητές.
Μάλιστα στο ερώτημα, αν θα προσέρχονται οι μαθητές στα Δημοτικά και δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των λυκείων, απάντησε πως πιθανόν να υπάρχουν απουσίες μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τις μικρότερες Τάξεις Δημοτικών, όμως στις μεγαλύτερες Τάξεις η συμμετοχή θα είναι αυξημένη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το