Πολιτισμός

Αντώνης Αντωνίου: Ψηφίδες θεσσαλικής ιστορίας σε βιβλίο

Ένα βιβλίο με ιδιαίτερη σημασία για τη Θεσσαλία, το «Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας» του Αντώνη Αντωνίου, που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, παρουσιάστηκε χθες στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Βόλου – Κληροδότημα «Δαμιανού Κυριαζή».

Ο Πηλιορείτης συγγραφέας με σκληρή προσωπική εργασία, που διήρκησε δύο και πλέον δεκαετίες, δημιούργησε μία τεράστια βάση προσωπογραφικών δεδομένων, προσφέροντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τη θεσσαλική ιστορία. Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, που περιλαμβάνει βιογραφίες από 4.600 περίπου προσωπικότητες, εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση, χάρη στην ποιότητα της δουλειάς του κ. Αντωνίου.

«Η έρευνα κράτησε πάνω από είκοσι χρόνια. Στις 544 σελίδες του βιβλίου συμπεριλήφθηκαν γύρω στα 4.600 πρόσωπα. Χρονικά τοποθετείται από τον 15ο αιώνα, όταν δηλαδή είχαμε την κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς και η τελευταία εγγραφή αφορά το έτος 2017. Έχουν αποκαλυφτεί 900 αγωνιστές του 1821, πάρα πολλοί λόγιοι και δάσκαλοι του Γένους, πάνω από 80 Φιλικοί και άλλες προσωπικότητες, λίγο – πολύ άγνωστες. Έχω δώσει βάση στα μικρά έπη. Μικρές ιστορίες ανθρώπων, που πρόσφεραν πάρα πολλά κι έχουν περιπέσει στην αφάνεια δυστυχώς», σχολίασε ο κ. Αντωνίου για το «Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας», που δικαίως χαρακτηρίζεται έργο ζωής για τον συγγραφέα.

Η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου όγκου πληροφοριών δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Η Θεσσαλία είναι μία περιοχή ιδιαίτερα σύνθετη. Περιλαμβάνει νησιά, όπως οι Σποράδες, ορεινές περιοχές, όπως το Πήλιο, ο Όλυμπος και τα Άγραφα και πεδινές, που πολλές φορές δεν έχουν καμία επικοινωνία μεταξύ τους. Ωστόσο, μέσα από τις βιογραφίες των ανθρώπων φαίνεται η αλληλοσύνδεση. Όπως για παράδειγμα, με τους ορεσίβιους αγωνιστές του 1821, οι οποίοι όταν ξέσπασε η Επανάσταση, βρήκαν καταφύγιο στα κοντινά νησιά», εξήγησε.

Ο Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Οικονομική Ιστορία από το γαλλικό πανεπιστήμιο «Paris I – Sorbonne», υπογράμμισε πως το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πλευρές της Θεσσαλίας. «Όλα αυτά τα χρόνια κατέγραψα εντυπωσιακές ιστορίες. Όπως ότι ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πολέμησε τους Οθωμανούς στη Θεσσαλία. Ο Γεννάδιος, πρώτος πατριάρχης της Τουρκοκρατίας και αρχηγός των ανθενωτικών, κατά κόσμον Γεώργιος Κουρτέσης, είχε θεσσαλική καταγωγή. Στη Θεσσαλία υπάρχει χωριό Κουρτέσι (σ.σ. μέχρι το 1957, έτσι ονομαζόταν ο Πρόδρομος Καρδίτσας). Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ένας εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, ο άνθρωπος που διέλυσε μία αυτοκρατορία με το έργο του, είχε σχέση με τον Τύρναβο. Από εκεί καταγόταν ο πατέρας του. Κι όμως, στις περισσότερες θεσσαλικές πόλεις δεν υπάρχουν καν δρόμοι με το όνομά του», ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που ανέφερε, για να προσθέσει: «Υπάρχουν βέβαια αμέτρητα «διαμαντάκια» από ζωές ανθρώπων. Όπως η περίπτωση του Σωκράτη Διανέλλου, αδελφού του ηθοποιού Λαυρέντη Διανέλλου, με τεράστιο μουσικό έργο στον Βόλο. Στην Κατοχή έπεσε θύμα δωσίλογων, οι οποίοι τον σκότωσαν γιατί έμοιαζε με κάποιον άλλον. Ή ακόμη η Σουρλίγκα στα Κανάλια Μαγνησίας. Φτωχή γυναίκα, καθαρίστρια, ιδρύτρια του γηροκομείου στο χωριό, όπου βρίσκουν στέγη μέχρι και σήμερα πολλοί ηλικιωμένοι».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το