Τοπικά

Αντώνης – Άγγελος Βαγενάς: Bράβευση για παραδοσιακή μουσική του Πηλίου

 

Ένας 15χρονος Βολιώτης συγκαταλέχθηκε στους νικητές του 7ου πανελλήνιου διαγωνισμού μουσικής 2022 του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Ο λόγος για τον μαθητή του Μουσικού Σχολείου Βόλου και μέλος της χορωδίας «Ιωνία», Αντώνη – Άγγελο Βαγενά, ο οποίος πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία της παραδοσιακής μουσικής. Εντυπωσίασε τους κριτές, τόσο με τη δεξιοτεχνία του στο λαούτο, όσο και με την άριστη απόδοση στο ερμηνευτικό μέρος και με το δημοτικό τραγούδι που επέλεξε, ανέδειξε μοναδικά το μουσικό ιδίωμα του Πηλίου.

Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη το τριήμερο 11-13 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Φίλιππος Νάκας». Για μία ακόμη χρονιά, η διοργάνωση κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ συνολικά διαγωνίστηκαν εβδομήντα ενήλικες και έφηβοι, ηλικίας 12-30 ετών. Πρόεδρος του 7ου διαγωνισμού, που διεξήχθη ήταν ο συνθέτης Λευτέρης Καλκάνης, διευθυντής στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι κριτικές επιτροπές στελεχώθηκαν από καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας και μουσικούς παιδαγωγούς, οι οποίοι ανέδειξαν τους κορυφαίους στις εξής κατηγορίες: Πιάνο, κλασικό τραγούδι (μονωδία), παραδοσιακά όργανα, έγχορδα, κιθάρες και πνευστά.
Ο νεαρός Βολιώτης, μαθητής στην Α’ τάξη του Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, διαγωνίστηκε στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» την Κυριακή 13/11 και πέρα από τη σπουδαία εμπειρία της συμμετοχής, επέστρεψε στον Βόλο με το δεύτερο βραβείο. Ο 15χρονος Αντώνης έπαιξε με το λαούτο δύο ηπειρώτικα τραγούδια, την «Ποταμιά» και την «Παπαδοπούλα λεβεντονιά». Στο τέλος, επειδή συμμετέχει στην «Ιωνία», – μάλιστα πολλές φορές έχει τραγουδήσει σε συναυλίες ως σολίστ, τόσο με το επιτυχημένο χορωδιακό σχήμα, όσο και με το σχολείο – τα μέλη της κριτικής επιτροπής του ζήτησαν να τραγουδήσει. «Διάλεξε ένα παραδοσιακό τραγούδι της περιοχής, τον «Αυγερινό», που έχει τις ρίζες του στο Πήλιο και το λένε στους γάμους», είπε η μητέρα του, κ. Αντιγόνη Ιωάννου, υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δασκάλα παραδοσιακών χορών σε τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Πώς προέκυψε η ενασχόληση του νεαρού με τη μουσική; «Από μικρός ασχολείται. Έχει αποφασίσει ήδη τι θέλει να κάνει στη ζωή του και αυτό δεν είναι άλλο από τη μουσική. Στοχεύει αποκλειστικά στη μουσικολογία. Ξεκίνησε με κρουστά στο Ωδείο «Ιωνία», συνέχισε με γκάιντα, έκανε επίσης ζουρνά στο Μουσικό Σχολείο και την τελευταία τριετία κάνει λαούτο. Το τελευταίο είναι το όργανο που του ταιριάζει περισσότερο, γιατί αγαπάει εξίσου το τραγούδι. Για παράδειγμα, η γκάιντα δεν σου παρέχει τη δυνατότητα να τραγουδάς», ανέφερε η μητέρα του. «Βέβαια, έπαιξαν ρόλο και τα ακούσματα που είχαν μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Απόστολο. Από πολύ μικρούς τους έπαιρνα μαζί μου και έτσι ήρθαν σε επαφή με τη μουσική από νωρίς», εξήγησε στη συνέχεια η μητέρα του, σημειώνοντας επίσης ότι ο μεγάλος γιος της φέτος ολοκληρώνει τις θεωρητικές σπουδές του στην αρμονία και ότι έδωσε επίσης εξετάσεις για το πτυχίο στο λαούτο και κατατάχθηκε στην Ανωτέρα. Κλείνοντας δε, έκανε λόγο για την άλλη μεγάλη… αγάπη του ταλαντούχου εφήβου, που δεν είναι άλλο από την ενασχόλησή του με το θέατρο σκιών. «Λατρεύει να παίζει Καραγκιόζη. Κατασκευάζει μόνος τις φιγούρες, συνθέτει τη μουσική για τις παραστάσεις, ασχολείται… επαγγελματικά», κατέληξε η κ. Ιωάννου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το