Τοπικά

Αντωνία Τριχοπούλου: Κομβική η σημασία της ισορροπημένης διατροφής

 

Η Αντωνία Τριχοπούλου, λαμπρή επιστήμονας, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο και έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάδειξη της αξίας της μεσογειακής διατροφής, εδώ και λίγες ημέρες είναι τακτικό μέλος στην Ακαδημία Αθηνών. Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, η οποία το 2003 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, για την προσφορά της στον τομέα της διατροφής και της δημόσιας υγείας, πρόσθεσε έτσι μία ακόμη σημαντική διάκριση στην ακαδημαϊκή διαδρομή της.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας στις 2 Δεκεμβρίου, εκλέχθηκε ως τακτικό μέλος, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Ιατρικές Επιστήμες: Επιδημιολογία – Δημόσια Υγεία», στην A’ Τάξη των Θετικών Επιστημών. Μάλιστα, η εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών έγινε μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 7 ετών από τον θάνατο του συζύγου της, του Βολιώτη γιατρού και ακαδημαϊκού Δημήτρη Τριχόπουλου.
Όλοι γνωρίζουν την εξαιρετική δουλειά που επιτέλεσε το ζεύγος Τριχόπουλου τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρώνοντας την έρευνά του στα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή και τον θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Η κ. Αντωνία Τριχοπούλου συνέχισε με τον ίδιο ζήλο τη δουλειά της πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι της ιατρικής επιστήμης και η εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο εκείνων που έχουν αναγνωρίσει τη λαμπρή ακαδημαϊκή διαδρομή της.
«Το γεγονός αυτό δεν είναι προσωπική δικαίωση, αλλά αντικατοπτρίζει τη δουλειά όλης της ομάδας, στην οποία είχα την τύχη να διακριθώ περισσότερο. Είναι η αναγνώριση του έργου πολλών συναδέλφων», σημείωσε για την εκλογή της, η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας (ΕΙΥ), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Αθήνα, που επικεντρώνεται στην έρευνα και την ενημέρωση του κοινού για σημαντικά θέματα υγείας.
«Όλο αυτό ξεκίνησε πολλά χρόνια τώρα, αφ’ ότου οι Έλληνες αρχίσαμε να εγκαταλείπουμε τη χρήση του ελαιολάδου, δεδομένης μίας προώθησης των σπορέλαιων και των μαργαρινών. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, που εξελίχθηκε σε μία γενικότερη αναθεώρηση της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και στη συνέχεια ευρύτερα της μεσογειακής διατροφής».
Με δεδομένο ότι το καθετί που τρώμε, επηρεάζει άμεσα την υγεία μας, αφού ο σημερινός τρόπος διατροφής έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση, οι νεοπλασίες, αλλά και οι καρδιαγγειακές διαταραχές, η υιοθέτηση πιο υγιεινών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, είναι πλέον ζήτημα κομβικής σημασίας. «Όπως με το κάπνισμα, έτσι και με τη διατροφή, όλοι γνωρίζουμε τι μας βλάπτει, αλλά συχνά δεν εφαρμόζουμε το δέον», κατέληξε με νόημα η κ. Τριχοπούλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το