Τοπικά

Αντίθετοι στο νέο άνοιγμα των εξαγωγών φαρμάκων οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας

 

Την αντίθεση τους στην άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, όπως αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, εκφράζουν οι φαρμακοποιοί του νομού Μαγνησίας, καθώς εκτιμούν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων σκευασμάτων θα οξυνθεί ξανά.
Από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση προέβη στην απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης.
Στους έξι μήνες που λειτούργησε αυτή η απαγόρευση, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «παρατηρήθηκε μια μικρή βελτίωση και υπήρχαν κωδικοί που εμφανίστηκαν στην εσωτερική αγορά μετά από καιρό».
Ωστόσο το υπουργείο αποφάσισε να αναιρέσει αυτή την κίνησή του που είχε λάβει θετικά σχόλια από τους φαρμακοποιούς και πριν 20 μέρες προέβη στην άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών.
Οι φαρμακοποιοί φοβούνται πλέον ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων θα γίνει ξανά έντονο. Μάλιστα ήδη οι φαρμακοποιοί πανελλαδικά εξέδωσαν μια λίστα με 135 φάρμακα τα οποία αρχίζουν να λείπουν.
Το διοικητικό συμβούλιο του φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «η απόφαση του υπουργείου να επιτραπούν ξανά οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων μάς βρήκε αντίθετους για το λόγο ότι αυτό θα σημαίνει οπισθοδρόμηση των όποιων προσπαθειών έγιναν προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων».
Μάλιστα αναφέρεται ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν τα προβλήματα που σχετίζονται στην αγορά του φαρμακείου.
Σε ανακοίνωσή του ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος ανέφερε πως
«με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.
Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!!!
Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες.
Οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».

Share
Ετικέτες: φαρμακοποιοί

Πρόσφατα άρθρα

Να τιμωρηθεί, δεν θέλω συγγνώμη, λέει ο μάγειρας που δέχθηκε επίθεση για μια μερίδα κοντοσούβλι

O μάγειρας σε ουζερί της Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από…

17 Μαρτίου 2024

Άνδρας έπεσε στον γκρεμό 10 μέτρων – Χειρουργήθηκε στο κεφάλι

Διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται 50χρονος, ο οποίος παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 10 μέτρων…

17 Μαρτίου 2024

Καθαρά Δευτέρα: Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά – Το ωράριο

Ανοιχτά αλλά με μειωμένο ωράριο θα είναι τα καταστήματα αρκετών αλυσίδων σούπερ μάρκετ αύριο, Καθαρά…

17 Μαρτίου 2024

Να τιμωρηθεί, δεν θέλω συγγνώμη, λέει ο μάγειρας που δέχθηκε επίθεση για μια μερίδα κοντοσούβλι

O μάγειρας σε ουζερί της Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από…

17 Μαρτίου 2024

Το αδιαχώρητο στο κέντρο του Βόλου – Μουσική – χορός – παιχνίδια – Photos

Το αδιαχώρητο επικρατεί στο κέντρο της πόλης του Βόλου. Χιλιάδες Βολιώτες έχουν κατέβει στο κέντρο,…

17 Μαρτίου 2024

Εξαφανίστηκε 16χρονη – Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού

Στις 17.03.2024, πρωινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, η Ζωή Τ.,…

17 Μαρτίου 2024