Τοπικά

Αντίθετη η αντιπολίτευση του Δήμου Βόλου στην εκχώρηση εσόδων από τα ανταποδοτικά για την αναβάθμιση του φωτισμού

Την αντίθεσή τους στην εκχώρηση εσόδων από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού.

O Δήμος θα αναζητήσει, σύμφωνα με τη μελέτη του, τις υπηρεσίες και τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον τομέα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), παράλληλα με την συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια στον Ιδιωτικό Τομέα, μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, με 18,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Θ. Κλημόπουλος σημείωσε ότι ο Δήμος θα πρέπει να αναζητά τρόπους βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά χωρίς να εμπλέκεται ιδιώτης.
«Πώς είναι δυνατόν να πάρουμε μια απόφαση εκχώρησης δημοτικών εσόδων για 12 χρόνια χωρίς να ξέρουμε τους όρους της σύμβασης», αναρωτήθηκε ο Μ. Μιτζικός και δήλωσε αντίθετος στην εκχώρηση, όχι όμως και στην υλοποίηση του έργου.
«Κανείς δεν είναι αντίθετος στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, αν είναι να πληρώνει λιγότερο ρεύμα», επισήμανε από την πλευρά τους ο Απ. Νάνος, για να προσθέσεις όμως ότι είναι ένα έργο που θα μπορούσε να το κάνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. «Η δημοτική αρχή είναι η πρώτη στην Ελλάδα που ιδιωτικοποιεί την υπηρεσία φωτισμού. Θέλει να εξυπηρετήσει αυτές τις καταστάσεις και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.
Την άποψη ότι ο Δήμος Βόλου θα μπορούσε να υλοποιήσει από μόνος του το συγκεκριμένο έργο, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας και επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της δημοτικής αρχής για ταμειακό απόθεμα.
«Ηθικά είναι ανεπίτρεπτο να υποτιμάς την υπηρεσία που εποπτεύεις, να θεωρεις ότι είναι ανίκανοι, και να αναθέτεις σε ιδιώτη», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Κ. Γαργάλας, ενώ ο Α. Καλυβιώτης εκτίμησε επίσης ότι η συγκεκριμένη επιλογή της δημοτικής αρχής Βόλου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και άλλων υπηρεσιών. «Είναι απαράδεκτο αυτό που πάει να γίνει», είπε.
Ο Αχ. Μπέος υποστήριξε ότι μια τέτοια απόφαση έχουν ήδη λάβει ο Δήμος Καλαμάτας, με την ίδια διαδικασία και σύμβαση, ο Δήμος Ραφίνας και ο Δήμος Σαρωνικού. Τέταρτος θα είναι ο Δήμος Βόλου. Επικαλέστηκε την έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού, λέγοντας ότι απασχολούνται μόλις 11 άτομα, που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να αλλάξουν 18.500 λαμπτήρες σε 4 μήνες. «Εμείς δεν είμαστε κατά των εργολάβων, όταν η υπηρεσία δεν μπορεί να το εκπληρώσει. Ας μας δώσει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να κάνουμε 300 προσλήψεις», είπε.
Ο ανάδοχος θα αναδειχθεί από διεθνή διαγωνισμό, όπως είπε, και μετά από 12 χρόνια ο εργολάβος θα πληρωθεί από τα ανταποδοτικά. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, εφόσον οι λαμπτήρες υπόσχονται μείωση ρεύματος κατά 60%, τότε θα υπάρξει και μείωση των τελών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το