Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα – Συστάσεις από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου

Η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, δίνει, στη δημοσιότητα πληροφορίες, που αφορούν στα κύρια πασχαλινά είδη, για να γνωρίζουν οι Καταναλωτές, τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Βόλου επισημαίνει:

Κρέατα. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες, στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών, οι οποίες δηλώνουν ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος.
Τα ντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σφραγίδα με χρώμα τυρκουάζ όπου αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Τα ελληνικά έχουν το σήμα HELLAS ή EL ή GR. Τα προερχόμενα από τρίτες χώρες έχουν σφραγίδα με χρώμα καστανό.
Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία (από 2 – 4οC) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί μολύνεται από σκόνες, έντομα και αλλοιώνεται από τη θερμοκρασία.

Αυγά. Τα αυγά που αγοράζουμε δεν πρέπει να είναι ραγισμένα και δεν πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο γιατί αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται στις αυγοθήκες του ψυγείου μας, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα γιατί δεν είναι σπάνια η επιμόλυνσή τους με το μικρόβιο της σαλμονέλας. Να γίνεται καλό βράσιμο ή ψήσιμο των αυγών.

Βαφές αυγών. Αν οι βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό του αυγού, δεν το καταναλώνουμε. Χρησιμοποιούμε φυσικές βαφές από παντζάρια, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο ή βιολογικές βαφές.
Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 24 ώρες πριν το βάψιμο για να μη ραγίσουν.

Έτοιμα βαμμένα αυγά. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε έτοιμα βαμμένα αυγά διότι δεν είναι γνωστή ούτε η ποιότητά τους ούτε η βαφή που χρησιμοποιήθηκε.

Σοκολατένια αυγά. Διαβάζουμε την ετικέτα αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης. Μη δίνετε σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια σε μικρά κομμάτια σε παιδιά κάτω των τριών ετών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός εποχής (ντομάτες, μελιτζάνες κ.λπ.), είναι επιβαρυμένα από λιπάσματα και χημικά, είναι ακριβά και άνοστα.

Βεγγαλικά. Εκατόν πενήντα παιδιά κάθε χρόνο διακομίζονται στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων εξαιτίας σοβαρών ατυχημάτων που προκαλούνται από δυναμιτάκια, κροτίδες, βεγγαλικά και άλλα παρόμοια είδη. Τα «φονικά» αυτά όπλα είναι συνήθως παράνομα, αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας και πωλούνται κυρίως από πλανόδιους πωλητές. Οι αρχές πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά και οι γονείς στα παιδιά τους.

Παιχνίδια. Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα συμμόρφωσης «CE» τη διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα, τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Δεν επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις αλλά επιλέγουμε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα, την πρωτοβουλία και τις επιδεξιότητες του παιδιού.

Πασχαλινές λαμπάδες. Ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια με μικρά κομμάτια που μπορούν να αποσπαστούν ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας. Στην Ανάσταση έχετε τα παιδιά σας υπό άμεση επιτήρηση, γιατί οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

Παιδικά ενδύματα. Να μην αγοράζουμε ενδύματα για παιδιά κάτω των 7 ετών, όταν αυτά φέρουν μικρά αντικείμενα που μπορεί να αποσπαστούν ή κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού και γενικά τμήματα που προεξέχουν και μπορούν να παγιδέψουν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων, ασανσέρ κ.ά.

Πασχαλινή έξοδος. Να είμαστε προσεκτικοί κατά την πασχαλινή μας έξοδο και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ζώνη, το παιδικό κάθισμα και η ασφαλής οδήγηση σώζουν ζωές.

Αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα γιατί έτσι μειώνουμε την ανεργία, και δίνουμε τη δική μας απάντηση στην οικονομική κρίση.

Ζητάμε αποδείξεις για όλες τις αγορές και τις υπηρεσίες.
Υπερκατανάλωση.
Το Πάσχα και η Ανάσταση είναι γιορτές αγάπης και χαράς. Η υπερκατανάλωση αγαθών, φαγητών και ποτών δεν θα μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Αντίθετα μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία μας και την τσέπη μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το