Πολιτισμός

Αντίστροφη μέτρηση για το «ανάκτορο» της Βεργίνας

vergina

Αλλάζει εντυπωσιακά μέχρι τα τέλη του 2015 η συνολικότερη εικόνα στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα), όπου με το πλούσιο ανασκαφικό έργο του αείμνηστου Μανώλη Ανδρόνικου και των συνεργατών του ήρθε στο φως τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλο τμήμα της βασιλικής πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων.

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμο και να παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας το επιβλητικό Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, ώστε μέχρι τα τέλη του χρόνου να στηθούν οι εκθέσεις του και να γίνουν τα εγκαίνιά του, προκειμένου να αποδοθεί στο κοινό. Ενα μουσείο που στις μεγάλες αίθουσες-ενότητες θα ενσωματώσει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό και σημαντικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων.

Και λίγο μετά, στις αρχές του 2016, αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναστήλωση και η ανάταξη ενός μεγάλου τμήματος του ανακτόρου του Φιλίππου του Β’, το οποίο ήταν ίσως το μεγαλύτερο της κλασικής Ελλάδας, τριπλάσιο και από τον Παρθενώνα, ενώ ήταν ορατό από ολόκληρη τη λεκάνη της Μακεδονίας.

Στον χώρο έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο εργοτάξιο, που με την ευθύνη της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελικής Κοτταρίδη, «ξαναστήνει» το ανάκτορο. Από τις αρχές του 2016 ο χώρος θα αποδοθεί στο κοινό, το οποίο θα έχει πλέον απτή μία τρισδιάστατη εικόνα ενός μεγάλου τμήματος του περίφημου ανακτόρου, με στημένες κολόνες και ολοκληρωμένες τη δυτική και νότια πλευρά και ένα κομμάτι της ανατολικής, αλλά και με τον κύριο όγκο των ψηφιδωτών.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το