Θ Plus, Υγεία

Αντίσωμα προλαμβάνει πολλές αλλεργικές αντιδράσεις

Διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε έναν νέο μηχανισμό δια του οποίου ένα αντίσωμα μπορεί να προλάβει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ευρεία γκάμα ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Οι ερευνητές του Τμήματος Μηχανικής, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου του Αάρχους στη Δανία, συνεργάστηκαν με γερμανούς ειδικούς και κατάφεραν να περιγράψουν την μοριακή δομή και τους μηχανισμούς δράσης ενός αντισώματος που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό αντι-αλλεργικό παράγοντα.

Αρχικά οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες θεραπείες, αλλά τελικά ανακάλυψαν πως ένα συγκεκριμνένο αντίσωμα απενεργοποιεί τις αλλεργικές αντιδράσεις. Το αντίσωμα αλληλεπιδρά σε μια περίπλοκη βιοχημική διαδικασία in vivo δια της οποία προλαμβάνει την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) να προσκολλληθεί στα κύτταρα, και έτσι τελικά δεν εκδηλώνονται τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης.

Ουσιαστικά η λειτουργία του αντισώματος είναι να παρεμβαίνει στην πρόσδεση της IgE σε δύο τελεστές (CD23 και FceRI) στα ανοσοκύτταρα, και επομένως καθίσταται αδύνατον για το αλλεργικό μόριο να προσδεθεί και να προκαλέσει αντιδράσεις στον οργανισμό. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το αντίσωμα αφαιρεί τα μόρια IgE ακόμα και αφού αυτά έχουν προσδεθεί στους υποδοχείς τους.

Σε εργαστηριακές συνθήκες, χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να διαταραχθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ αλλεργιογόνων μορίων και των ανοσοκυττάρων. Οι επιστήμονες έκαναν ex vivo πειράματα με αιματοποιητικά κύτταρα από ασθενείς με αλλεργία στην γύρη και τα τσιμπήματα εντόμων. Αλλά υποστηρίζουν ότι η νέα προληπτική αγωγή μπορεί και αφορά και άλλες αλλεργίες καθώς και το άσθμα.

Επίσης, εν αντιθέσει με τα υπάρχοντα θεραπευτικά αντισώματα το νέο αντίσωμα δεν χορηγείται με ενέσιμο τρόπο. Μπορεί να χορηγηθεί σε εισπνεόμενη μορφή ή και να είναι πόσιμο, καθιστώντας το πιο εύχρηστο, φθηνότερο και πιο προσιτό στους ασθενείς.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί σε ευρεία κλινική δοκιμή πριν τεθεί στη διάθεση γιατρών και ασθενών.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το