Τοπικά

Αντιρατσιστικό δρώμενο στο Βόλο για την Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων

ratsismos

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Φυλετικών Διακρίσεων, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στην Μακρινίτσα διοργανώνει αντιρατσιστικό δρώμενο, την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 12.00, στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με το σχολείο του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Το συντονισμό του αντιρατσιστικού δρώμενου έχουν αναλάβει οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Μάγος και Μαρία Τσουβαλά.
Η ‘Αρσις στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μουσικό δρώμενο στο οποίο θα παρουσιαστεί το τραγούδι «azadi (eleutheria)» 2015, σε στίχους Heidari Hussein (φιλοξενούμενος της ΑΡΣΙΣ Μακρινίτσας). Τους στίχους στα ελληνικά έχει επιμεληθεί η Χριστίνα Κουλάκου, τη μουσική και την ενορχήστρωση ο Τάσος Κουλούρης, όπως και την παραγωγή, ενώ τα Rec’n’mix το Studio ΚΕΧΑΪΔΗΣ. Το τραγούδι γράφτηκε για την ημέρα αυτή. Ο Τάσος Κουλούρης και η Χριστίνα Κουλάκου συγκινημένοι από τους στίχους του Heidari Hussein θέλησαν να συμμετέχουν με τον ελληνικό στίχο και την μουσική αφιλοκερδώς και δημιούργησαν ένα υπέροχο τραγούδι.
Σκοπός του συμβολικού αντιρατσιστικού δρώμενου που θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές/τριες μαζί με τους νέους του Ξενώνα και τους μαθητές του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων είναι η ευαισθητοποίηση όλων ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάπου εκεί μακριά, αλλά βρίσκεται δίπλα μας και μόνο ενωμένοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Ο Ξενώνας της Άρσις, με την καθημερινή του δράση, προσπαθεί να παρεμβαίνει ως φορέας προάσπισης των ανθρωπινών δικαιωμάτων του παιδιού. Απόσταγμα αυτής της πολυετούς εμπειρίας αποτελεί η θέση, πως μόνο η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες θα μπορούσε να γίνει προϋπόθεση τόσο για την διαμόρφωση ισότιμων και αλληλέγγυων κοινωνικών σχέσεων όσο και για τη δημιουργία μιας ευημερούσας και ειρηνικής κοινωνίας.
Με γνώμονα τη θέση αυτή, η Άρσις διοργανώνει δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών, με κατεύθυνση την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Το πιο ουσιώδες κομμάτι της προσπάθειας αυτής είναι η διάδοση των αξιών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ανοχής στην διαφορετικότητα.
Σημειώνεται οτι, η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της εξάλειψης των ρατσιστικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος: στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της πόλης Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των ρατσιστικών νόμων του απαρτχάιντ. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να χάσουν τη ζωή τους 70 φοιτητές. Από τότε τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο οργανώνονται διαδηλώσεις και άλλες δράσεις κατά του ρατσισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το