Ελλάδα

Αντιπυρική προστασία: 590 δασοκομάντος και 250 Ευρωπαίοι δασοπυροσβέστες – Το ενισχυμένο σχέδιο

Αύξηση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, μόνιμη τους καλοκαιρινούς μήνες εγκατάσταση στην Ελλάδα Ευρωπαίων πυροσβεστών, δημιουργία νέου σώματος «δασοκομάντος», αύξηση των περιπολιών στα δάση και συστηματική εφαρμογή μέτρου εναέριας επιτήρησης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά.

Οσον αφορά τις μισθώσεις εναέριων μέσων οι κ. Στυλιανίδης και Τουρνάς επιβεβαίωσαν ότι, μέσω του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NSPA, το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στη μίσθωση συνολικά 46 εναέριων μέσων, αντί 31 την περυσινή χρονιά. Πρόκειται για 9 βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky, 12 μεσαίου τύπου Kamov, 8 ελικόπτερα Agusta Bell και 17 Air Tractors. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα αθροίζονται στα 40 ιδιόκτητα (Canadair, Pezetel κ.ά.), με την ηγεσία της Πυροσβεστικής μάλιστα να υιοθετεί δόγμα άμεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς.

Το κόστος για τις μισθώσεις ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Για την αύξηση του κόστους ευθύνεται, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους των καυσίμων. Οι κ. Στυλιανίδης και Τουρνάς επισήμαναν ότι οι μισθώσεις έγιναν μέσω εταιρειών με έδρα την Κεντρική Ασία, αντί ρωσικών, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 24η Φεβρουαρίου.Αντιπυρική προστασία: 590 δασοκομάντος και 250 Ευρωπαίοι δασοπυροσβέστες – Το ενισχυμένο σχέδιο-1

Συνδρομή από την Ε.Ε.
H Ελλάδα για πρώτη φορά φέτος θα λει- τουργεί ως «κόμβος» του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU.

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Ελλάδα για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργεί ως «κόμβος» του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας RescEU. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα ένα βαρέος τύπου ελικόπτερο θα σταθμεύει μόνιμα στην Ελλάδα, με τα έξοδα μίσθωσης και λειτουργίας να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από κονδύλια της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξάλλου, συμφώνησε να θέσει σε πιλοτική εφαρμογή και να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιο προεγκατάστασης στην Ελλάδα 250 Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών. Συνολικά 6 χώρες έχουν συμφωνήσει να μετάσχουν σε αυτό, ανάμεσα στις οποίες η Γαλλία και η Ρουμανία, που άλλωστε και κατά την περυσινή εφιαλτική χρονιά είχαν συνδράμει την Ελλάδα με μέσα και προσωπικό. Οι τέσσερις από τις έξι χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει να έρθουν στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί δικό τους εξοπλισμό. Οι 250 δασοπυροσβέστες θα επιχειρήσουν στην Ελλάδα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και θα σταθμεύουν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

Στις αρχές Ιουνίου πρόκειται να είναι ετοιμοπόλεμο και το Σώμα των 590 Ελλήνων «δασοκομάντος», η δημιουργία του οποίου είχε ανακοινωθεί ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Συγκροτήθηκε από εποχικούς πυροσβέστες που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, δίχως πάντως στην πράξη τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους να διαφέρουν σημαντικά από τα Μηχανοκίνητα Ειδικά Τμήματα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ). Στις καινοτομίες της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι η υιοθέτηση της μεθόδου της κατάκαυσης ή αντιπύρ για την κατάσβεση πυρκαγιών. Στον τομέα της πρόληψης και κυρίως του έγκαιρου εντοπισμού της πυρκαγιάς, αποφασίστηκε φέτος ο διπλασιασμός των περιπολιών, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, από δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αντιθέτως, από τα μεικτά περίπολα αποδεσμεύονται τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ώστε να επανδρώνουν τις υδροφόρες και να μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός των δασών. Από φέτος εξάλλου, και για πρώτη φορά, η πρόσβαση στα δάση θα απαγορεύεται και με δείκτη επικινδυνότητας 3. Τέλος, επισημάνθηκε ότι εκπαιδεύτηκαν και ενσωματώθηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής 4.000 εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Ολοκληρώνοντας πάντως τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων οι κ. Στυλιανίδης και Τουρνάς, όπως και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, υπογράμμισαν ότι σημαντικότερο ρόλο και στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο θα διαδραματίσουν οι Ελληνες πυροσβέστες, τους οποίους αποκάλεσαν «ήρωες», αναγνωρίζοντας όμως ότι ο μέσος όρος ηλικίας του πυροσβεστικού προσωπικού είναι τα 48 έτη.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το