Τοπικά

Αντιπαράθεση για τα τέλη καθαριότητας του 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου – Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με τις αντιπολιτεύσεις να ασκούν κριτική στη δημοτική αρχή για την οικονομική της πολιτική.

Το 2017 ο Δήμος Βόλου υπολογίζεται ότι θα εισπράξει επιπλέον έσοδα 700.000 ευρώ από τα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ, καθώς οι δηλώσεις αυθαιρέτων αυξάνουν τα τετραγωνικά μέτρα σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου ζήτησε συγκριτικά στοιχεία των προηγούμενων ετών, αλλά  η οικονομική υπηρεσία δεν κατέστη δυνατό να καταθέσει τους σχετικούς πίνακες. Η κ. Οικονόμου καταψήφισε την εισήγηση για τις επιμέρους αναπροσαρμογές των δημοτικών τελών λέγοντας πως επικρατεί απόλυτη σύγχυση στα νούμερα που κατέθεσε η υπηρεσία, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, και πρόσθεσε πως οι μειώσεις αφορούν ελάχιστους πολίτες.

Για ισχνές μειώσεις έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, σημειώνοντας πως «παρουσιάζονται ως δίκαιες από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να κρύψει την αλήθεια για το ότι εφαρμόζει τη μνημονιακή πολιτική». Ο ίδιος, μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση, από τη στιγμή που η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι έχει αυξήσει τα έσοδα.

Τη σύμφωνη γνώμη του για τις μειώσεις εξέφρασε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχ. Μιτζικός, ο οποίος μάλιστα είπε ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει οι μειώσεις από πέρυσι. «Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες που δεν μένουν στο κέντρο, καθώς δεν απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας. «Να μην μπουν όλοι σε ένα τσουβάλι», είπε.

Την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τα τέλη υπογράμμισε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» Κ. Γαργάλας, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή ότι στα 3,5 χρόνια της θητείας της στον Δήμο Βόλου δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για τη δίκαιη ζωνοποίηση των περιοχών του Καλλικρατικού δήμου Βόλου. Ο κ. Γαργάλας δήλωσε πως ένα σπίτι 100 τετραγωνικών σε Αγριά και Νέα Ιωνία θα επωφεληθεί μόνο 18 ευρώ το χρόνο από τις μειώσεις. Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου ότι αφήνει απείραχτη τη σύμβαση της ΑΓΕΤ, παρότι είναι από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ οι πολίτες, των οποίων το εισόδημα έχει πέσει κατακόρυφα, έχουν μείωση στα τέλη μόνο 20%».

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Θ. Θεοδώρου υπενθύμισε ότι έχει ληφθεί απόφαση για απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την απόφαση, το 2018 θα ισχύσει μείωση 10% στους οικιακούς συντελεστές των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Ιωνίας και Αγριάς από 1,80 ευρώ / τ.μ. σε 1,62 ευρώ και στους επαγγελματικούς συντελεστές των Δημοτικών Ενοτήτων Ν. Αγχιάλου από 3 ευρώ / τ.μ. σε 2,70 ευρώ, Νέας Ιωνίας από 3,50 σε 3,15, Πορταριάς από 3,37 σε 3,033 συμπεριλαμβανομένων όλων των Τοπικών Ενοτήτων, Ιωλκού από 3,00 σε 2,70 ευρώ / τ.μ. συμπεριλαμβανομένων όλων των Τοπικών Ενοτήτων και Μακρινίτσας από 3,5 σε 3,15 ευρώ / τ.μ. Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ισχύσουν ως έχουν.
Επίσης, το 2018 θα ισχύσει μείωση 50% στους συντελεστές Δημοτικού Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς και Αισωνίας από 0,20 ευρώ σε 0,10 ευρώ / τ.μ. Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ισχύσουν ως έχουν.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το